Dierenasiel in Catalonië bedreigd door vlammen van bosbrand

door admin
Dierenasiel in Catalonië bedreigd door vlammen van bosbrand

Medewerkers moesten toekijken hoe de brand het leven van hun honden in gevaar bracht. “Angsten, zenuwen, wanhoop, tranen, vlammen”, schreef de vereniging op Instagram naast de afbeelding. die ook op deze pagina is te zien. Het asiel deed een oproep op sociale media om te helpen de honden te evacueren. Daaraan werd massaal gehoor gegeven. 

Dankbaar

Op Instagram schrijft El Tuc een dankbare reactie: “Vandaag zouden we kunnen zeggen dat we de slechtste dag in de geschiedenis van Tuc hebben meegemaakt. Het was een dag van angst, zenuwen, wanhoop, tranen, vlammen… Maar het was ook een dag van solidariteit, gemeenschap, dankbaarheid en hoop. We weten dat jullie er zijn, maar opnieuw hebben jullie ons dat laten zien! Wij zijn een geweldig team! We wilden de dag niet afsluiten zonder ALLEMAAL BEDANKT! te richten aan iedereen van jullie die is gekomen om te evacueren, aan iedereen die een hond in huis heeft verwelkomd, aan iedereen die het woord heeft verspreid, aan alle media, alle opvangcentra die onze honden hebben verwelkomd. We kunnen niets anders zeggen dan BEDANKT JULLIE, BEDANKT EN BEDANKT!”

Omwonenden hielpen de honden te evacueren en ze zijn uiteindelijk allemaal in veiligheid gebracht. 

Redding van honden en katten in de buurt

Alsof deze odyssee nog niet genoeg was, doet ook Refugi el Tuc zijn best om elke hond en kat die door branden in de nabije omgeving wordt getroffen, zoals deze Duitse herder, te helpen. Shirkan liep ernstige brandwonden op en moest in de dierenkliniek worden opgenomen. Gelukkig bleken zijn longen goed te zijn. Het grootste probleem waren zijn poten. “Hij heeft geen kussentjes meer en de dierenarts moet elke dag een volledige sedatie doen om hem te kunnen genezen, omdat hij veel pijn heeft”, legt Tuc uit op Instagram.

Hoop

Na vele uren en dagen van vreselijke angst, kwam er eindelijk goed nieuws. Woensdag 20 juli werd de toegang tot het asiel weer vrijgegeven. “Het leek een nachtmerrie en we dachten al dat we veilig waren… maar het lijkt erop dat we zijn geholpen door onze beschermengel”. Hoewel de brand nog niet gedoofd is, weet Refugi el Tuc tenminste dat de faciliteiten veilig zijn, ook al kunnen ze er nog steeds niet met hun honden naartoe. 

Brand onder controle

Woensdag heeft de brandweer van de Generalitat de brand in Pont de Vilomara i Rocafort die zondag uitbrak onder controle verklaard. Het vuur heeft 1.743 hectare verwoest en tientallen huizen beschadigd. 200 inwoners moesten worden geëvacueerd en de inwoners van Rocafort en de urbanisatie Les Rocardes moesten in hun huizen blijven met de ramen en deuren dicht. 

De laatste post van Refugi El Tuc op Instagram toont herder Skirkan bij bewustzijn met zijn vier poten in fleurig roze en geel verband terwijl hij een koekje eet. Hij heeft een grote brandwond op zijn zij, maar volgens de dierenarts evolueert hij goed. 

Dit vind je misschien ook leuk