Borsten bedekken is "seksualisering" en "discriminatie"

door admin
Borsten bedekken is "seksualisering" en "discriminatie"

De regionale regering wil vrouwen eraan herinneren dat ’topless een recht’ is. In de video die wordt gesteld: “de seksualisering van vrouwen begint wanneer ze klein zijn en vergezelt ons ons hele leven. Dat we in sommige ruimtes onze borsten moeten bedekken, is een voorbeeld”, zo klinkt het.

“Dat we onze borstkas moeten bedekken is discriminatie. Op wereld #topless dag eisen we de bevrijding van ons lichaam #NormalityFeminist”, gaat het verder.

In de video (hier te zien) verschijnt een heel jong meisje dat het bovenstuk van haar bikini al draagt, ondanks dat ze nog ver van de pubertijd is. Ook wordt een mannelijke, onbedekte borst getoond met de tekst “deze tepel is vrij” en een andere van een vrouw, bedekt met haar hand, waarop staat “en deze niet”.

Op sociale netwerken zoals Instagram wordt de blote borst, inclusief tepels, van een mannelijk lichaam niet gecensureerd, maar de content wordt verwijderd als de tepel van een vrouw verschijnt.

#NormalitatFeminista

De video is verspreid via het account van het ministerie en de campagne heeft als hashtag #NormalitatFeminista (feministische normaliteit). Daarnaast heeft ook de regionale minister voor Gelijkheid en Feminisme, Tania Verge, de video op haar eigen account gepubliceerd. Hier voegde zij toe: “nooit meer zal een vrouw worden verdreven uit een ruimte omdat ze een vrouw is”. Daarmee verwijst ze naar plaatsen waar vrouwen niet topless kunnen gaan, zoals in sommige zwembaden.  

Kritiek op sociale media

Sommige gebruikers reageerden negatief op de campagne. Hierbij werd gewezen op het feit dat de regering tegenstrijdige berichten verspreid. “Dezelfde regering, twee ministeries (Cultuur en Gelijkheid en Feminisme) geleid door dezelfde partij. Twee tegenstrijdige boodschappen. Het is niet normaal om de borsten te moeten bedekken, maar het hele lichaam wel.” 

Bovendien werden opmerkingen gedeeld waarin ze zeiden dat ze geen “pijn van geseksualiseerd zijn” zagen. Wat is een kwaad, geseksualiseerd zijn? Ik begrijp steeds minder wat geseksualiseerd betekent. En nooit, maar nooit heb ik leed aan enige vorm van discriminatie op academisch, arbeids-, economisch, sociaal of familiegebied.”

Dit vind je misschien ook leuk