Demonstraties in Barcelona voor Spaans op school

door admin
Demonstraties in Barcelona voor Spaans op school

Hoewel vorig weekend duidelijk werd dat het onafhankelijkheidsstreven in Catalonië nog niet weg is, blijkt dit niet voor iedereen te gelden. Al jaren is het Spaans (officieel; Castiliaans) op scholen in Catalonië een lastig onderwerp, wat ook blijkt uit de gerechtelijke uitspraak in november 2021 dat minstens 25 procent van de lessen in het Spaans moet worden gegeven.

Toch wordt deze afspraak nog niet overal nageleefd. Om die reden demonstreerden ongeveer 2.800 mensen op zondag in Barcelona met de eis dat het Spaans weer de voertaal wordt op school in Catalonië. De demonstratie werd geïnitieerd door het platform Escuela de Todos.

Schandalig dat Catalanen moeten strijden voor hun rechten

Mensen vertrokken op zondag met spandoeken met teksten als “Español, lengua vehicular” (Spaans, voertaal) vanaf de Arco de Triunfo richting de Paseo Picasso waar vervolgens een manifest werd voorgelezen ter hoogte van Marquès de l’Argentera. Diverse politici van de Partido Popular, Vox en Ciudadanos waren aanwezig. Ook waren er veel Spaanse vlaggen te zien en teksten tegen de onafhankelijkheid van Catalonië.

Voornamelijk ouders strijden, zelfs via de gerechtelijke weg, om hun kinderen in Catalonië Spaans onderwijs te laten volgen. Enkele politici vertelden dat het schandalig is dat de Catalanen moeten strijden om gelijkwaardig tweetalig onderwijs te kunnen krijgen in dit deel van Spanje.

Vox dreigt met artikel 155 van de Spaanse Grondwet

Vox verdedigt op dit punt de toepassing van artikel 155 van de Spaanse Grondwet. Dat houdt in dat de partij vindt dat Catalonië op dit vlak de rechten van haar inwoners schendt. Mocht de Spaanse regering artikel 155 gebruiken dan kunnen de autonome leidinggevenden in de Catalaanse regering verplicht worden de wet uit te voeren op straffe van uitzetting uit hun ambt en ontneming van alle bevoegdheden.

Daarnaast kunnen diegene die geen gehoor geven aan de Spaanse regering gestraft worden met financiële boetes, gevangenisstraf en uitzetting van een openbare en publieke functie gedurende vele jaren. Abascal van Vox geeft aan dat het Spaans de officiële voertaal is van de staat en dat deze rechten niet mogen worden geschonden.

Dit vind je misschien ook leuk