‘Blauwe economie’ aan Costa Brava genereert een impact van 561 miljoen euro

door admin
'Blauwe economie' aan Costa Brava genereert een impact van 561 miljoen euro

Dit zijn enkele conclusies van een studie gepromoot door de kamers van koophandel van Girona, Palamós en Sant Feliu de Guíxols. Het onderzoek werd uitgevoerd in 2021, een tijd waarin het gebied nog leed onder de gevolgen van Covid. Om een ​​voorbeeld te geven: dat jaar was het aantal cruises in de havens van Roses en Palamós met 93% gedaald ten opzichte van 2019. Verder lagen de duikactiviteiten 25% onder het niveau van een niet-covid-seizoen.

Op basis van deze gegevens blijkt dat de verschillende sectoren die verband houden met de zee (visserij, verkoop en verhuur van boten en ligplaatsen, sport- en recreatievaart, duiken en toerisme…) in 2021 naar schatting een economische impact van 561,16 miljoen euro genereerden.

Hiervan wordt de overgrote meerderheid, ongeveer 455, bijgedragen door sectoren die verband houden met handel en nautische dienstverlening, evenals sport- en nautische recreatie.

De 612 bedrijven die aan de sector zijn gekoppeld, zorgen voor bijna 3.000 directe banen en nog eens 4.000 indirecte banen. Van de ruim 7.000 banen komt ruim een ​​derde, namelijk 36%, uit de handel en nautische dienstverlening. Hier gaat het bijvoorbeeld om reparatie of verhuur van boten.

Het rapport analyseert ook dat voor elke gefactureerde euro 1,04 euro indirect wordt gegenereerd; al is het multiplier-effect bij zeilen veel groter: voor elke gefactureerde euro wordt 5,75 euro gegenereerd. Hetzelfde geldt voor banen. Voor elke directe baan in de zeilen worden er bijna zes gecreëerd.

De goede reputatie die de Costa Brava heeft als nautische vakantiebestemming is deels te danken aan 17 uitstekende jachthavens, denk aan die van Roses, l’Estartit, Blanes en Portbou en de fraaie kustlijn. 

Dit vind je misschien ook leuk