"Groene transitie mag niet leiden tot deïndustrialisering van Europa"

door admin
"Groene transitie mag niet leiden tot deïndustrialisering van Europa"

Het verdrag roept beide landen op om maatregelen te steunen om Europese bedrijven te beschermen tegen economische dwang en oneerlijke praktijken. Bovendien willen Spanje en Frankrijk een “ambitieus Europees industriebeleid gericht op het versterken van de strategische autonomie en het herstelvermogen van de EU”.

Dit verdrag komt te midden van een intens debat binnen de Europese Unie over hoe te reageren op steunmaatregelen van de overheid onder de Amerikaanse Inflation Reduction Act (IRA). EU-landen vrezen dat de IRA, die 369 miljard dollar aan investeringen omvatte om de klimaatverandering aan te pakken, hun bedrijven oneerlijk zal benadelen. Veel van de subsidies gaan namelijk alleen naar producten die in Noord-Amerika worden gebouwd. 

“Groene transitie mag niet leiden tot deïndustrialisering van Europa”

“We verwelkomen het feit dat de VS meedoen aan de groene transitie, maar we moeten een akkoord bereiken zodat deze transitie niet leidt tot de deïndustrialisering van Europa”, vertelde Sanchez op een gezamenlijke persconferentie met de Franse president Emmanuel Macron. Macron zei dat het belangrijk was om “zeer proactief te reageren” met betrekking tot de IRA. “We moeten onze groene technologie en onze ‘Made in Europe’-strategie versnellen”, zei hij.

Madrid zei dat het nieuwe vriendschaps- en samenwerkingsverdrag de bilaterale banden heeft verhoogd tot een niveau dat Spanje alleen heeft met Portugal, en in overeenstemming was met een soortgelijk Frans-Duits verdrag.

De partijen kwamen ook overeen om samen te werken voor een sterkere Europese verdediging van haar grenzen en belangen, terwijl ze benadrukten dat dit hand in hand zou gaan met het NAVO-lidmaatschap.

Dit vind je misschien ook leuk