
Er komen onder meer kantoorruimtes, winkels, woningen en publieke voorzieningen. Het project is onderdeel van het Europese Circ-Boost initiatief geleid door de Universiteit Politécnica de Cataluña (UPC). Er komt bijna negen hectare aan autovrije oppervlakte en het zal 185.000 vierkante meter bouwruimte omvatten. Hierbij zal de focus liggen op de toepassing van circulaire economieprincipes in de bouw.
ADVERTENTIE
Binnen dit duurzame ontwerp definieert het project vijf manieren om dit beleid te ontwikkelen. Het eerste en het tweede hangen met elkaar samen: aangezien het een volledig autovrije ruimte zal zijn, zal het vervangen van wegen door bomen en groene gebieden (50%) de doorlaatbaarheid van de bodem garanderen. Daarmee ontstaat er een soort klimaattoevluchtsoord.
De andere maatregelen zijn het recyclen van bestaande gebouwen, duurzaamheid bij de bouw van nieuwe gebouwen en het gebruik van schone energiebronnen die bijdragen aan het verkleinen van de ecologische voetafdruk.
Duurzaamheid als basis
Met de voorgestelde duurzaamheidsmaatregelen streven de initiatiefnemers ernaar op grote schaal nieuwe en geïntegreerde oplossingen te demonstreren voor sloop, afvalbehandeling uit de bouw, en de herwaardering van afval tot nieuwe producten. "We moeten aantonen dat het toepassen van duurzaamheidsbeleid in de bouw nu al mogelijk is, zonder het bouwproces te bemoeilijken", legt projectcoördinator Albert de la Fuente uit. De technologie staat dit toe en de huidige wetgeving ondersteunt dergelijke initiatieven.
Historische industrieel erfgoed
Het Mercedes-Benz complex werd in 1951 ontworpen als vliegtuigmotorenfabriek en is sinds 2007 buiten gebruik. Het ecoproject, ontwikkeld door Conren Tramway in samenwerking met Batlleiroig, is gepland tussen de wijken Sant Andreu del Palomar en Bon Pastor en zal dienen als een hub voor design en innovatie.
Lees ook: Barcelona krijgt internationale prijs voor duurzaam toerisme
Groen licht van de stad
Met de goedkeuring van de gemeente Barcelona zal het project 'LaMercedes' een uitgebreide stadsvernieuwing omvatten. De verwachting is dat het regiobestuur, de Generalitat, in november groen licht zal geven. Dat zal de weg vrijmaken voor de benodigde bouwvergunningen.
Prijs-winnend recycle project
Het hergebruik van de totale infrastructuur van de oude fabriek heeft onlangs de Re-Use categorie van de WAFX-prijs gewonnen, deel van het World Architecture Festival (WAF). Circ-Boost zal zijn pilot in dit project uitvoeren, gebruikmakend van digitale tweelingen voor databanken met materiaalinformatie en technieken voor bodemsanering en -hergebruik. Verder zullen draadloze sensoren en Near Field Communication-tags gebruikt worden voor materiaaltracering.
Duurzaamheid in Europese steden
Naast Barcelona zijn er in het kader van Circ-Boost vier andere pilotprojecten in Europese steden, waaronder Parijs voor het optimaliseren van afvalstromen van de Olympische Spelen 2024, en projecten in Vesterålen (Noorwegen), Praag (Tsjechië) en Belgrado (Servië) gericht op het hergebruik van bouwmaterialen.
Toekomstgerichte data en wetgeving
De monitoring van de duurzame oplossingen zal resulteren in een openbare databank met tools en aanbevelingen om duurzame initiatieven en wetgeving in toekomstige bouwprojecten te stimuleren.
Lees ook: Barcelona gaat voor meer groen en biodiversiteit in de stad