Spaans Constitutionele Hof wijst besluit voor onafhankelijk Catalonië af

door admin
Spaans Constitutionele Hof wijst besluit voor onafhankelijk Catalonië af

Ook  waarschuwde het Hof voor de gevolgen als het Catalaanse parlement besluit zich niet aan de regels te houden. De beslissing, die unaniem is genomen door alle elf rechters, komt voort uit het beroep dat was aangetekend door de Spaanse demissionaire regering. Die stelde dat de steun van het Catalaanse parlement aan het afscheidingsproces een vervroegde uitspraak verlangt van het hoogste gerechtelijke orgaan in Spanje.    

Strafbaar feit

De uitspraak houdt in dat de beslissing van het Catalaanse parlement om onafhankelijk te worden van Spanje wordt afgewezen. Het Hof krijgtvijf maanden de tijd om zich in het onderwerp te verdiepen en de gemaakte beslissing te bekrachtigen.

De Spaanse regering heeft ook aan het Hof gevraagd om te onderzoeken of de voorzitter van het Catalaanse parlement Carme Forcadell een strafbaar feit heeft gepleegd door toe te staan dat er gestemd werd over onafhankelijkheid en door aan verschillende hoogwaardigheidsbekleders, onder andere Carles Puigdemont, president van de Catalaanse regering la Generalitat, te vragen niet tegen de beslissing van de Catalaanse regering in te gaan.

Gevolgen

In de uitspraak van afgelopen maandag richt het Hof zich tot de verschillende Catalaanse hoogwaardigheidsbekleders om de uitspraak van het Hof te respecteren. Verder waarschuwt het voor de eventuele gevolgen voor het niet naleven van de uitspraak, onder andere een mogelijke gevangenisstraf. Ondanks deze dreigementen gaven diverse partijen al aan door te gaan met de strijd voor onafhankelijkheid. De linkse partij en fel voorstander van onafhankelijkheid, Candidatura de Unidad Popular (CUP), meldde zich hier niet bij neer te leggen. Ook de Catalaanse premier, Carles Puigdemont, reageerde krachtig op de uitspraak van het Hof. ‘Wij luisteren naar het Catalaanse parlement. Wij komen de belofte aan onze burgers na en we gaan een vrije, moderne en welvarende Staat opbouwen’.

Referendum

Volgens de Spaanse wetgeving kan het Hof de bevoegdheden van de autoriteiten en publieke figuren opschorten als zij zich niet houden aan de uitspraken van het Hof. Ook kan het juridische procedures starten tegen deze personen. Het Hof heeft tot nu toe al verschillende initiatieven vanuit Catalonië weten tegen te houden, inclusief een referendum over onafhankelijkheid twee jaar geleden.

Spanningen

De oplopende spanningen omtrent de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië komen op een moment van politieke onzekerheid in de regio en in heel Spanje. In Spanje zijn onlangs voor de tweede keer nieuwe verkiezingen gehouden waarbij de conservatieve volkspartij Partido Popular wederom geen meerderheid wist te behalen en moeilijkheden heeft om een nieuwe regering te vormen.

Dit vind je misschien ook leuk