Artur Mas voor de rechter wegens referendum Catalaanse onafhankelijkheid

door admin
Artur Mas voor de rechter wegens referendum Catalaanse onafhankelijkheid

Dit werd vorige week gemeld door de Spaanse autoriteiten. Slechts enkele weken nadat de huidige premier van de regio, Carles Puigdemont, opnieuw een eenzijdig referendum over het losbreken van Spanje aankondigde.  

Mas wordt aangeklaagd voor ernstige ongehoorzaamheid en administratieve corruptie voor het toestaan van een niet bindende ondervraging in november 2014. Catalanen spraken zich tijdens dit referendum uit over of Catalonië al dan niet een onafhankelijke status zou moeten krijgen. Mas hangt een schorsing van 10 jaar uit het openbare ambt boven het hoofd.

Mas wilde een referendum houden zoals dat in Schotland is gedaan, maar hij werd hierin tegengehouden door de Spaanse overheid. Die liet de pogingen van de regionale autoriteiten om toe te werken naar onafhankelijkheid onderzoeken op legaliteit bij het Grondwettelijk Hof. Ondanks dat dit hof oordeelde dat een dergelijk referendum illegaal zou zijn, besloot Mas gewoon door te gaan met de symbolische stemming.

Van de kiezers die kwamen opdagen was 80 procent voor onafhankelijkheid. Een absolute overwinning volgens Mas. Critici wezen er echter op dat van de in totaal 6,3 miljoen kiesgerechtigden slechts 2,3 miljoen personen hun stem uitbrachten.  

Niet alleen Mas wordt gedaagd, ook twee leden van zijn voormalige regering moeten voor de rechter verschijnen op verdenking van medeplichtigheid. De nieuwe premier Puigdemont gaf twee weken geleden aan zijn referendum in 2017 gewoon door te zetten ongeacht of de centrale regering in Madrid het er nu mee eens is of niet.

Catalanen verlangen al gedurende de hele geschiedenis naar een eigen identiteit en hebben die ook min of meer weten te behouden met een eigen taal en een grotere autonomie van Spanje ten opzichte van andere regio’s. Een extra gevoel van onbehagen onder de Catalanen is ontstaan tijdens de crisisjaren vanaf 2008. Separatistische Catalanen vinden het niet terecht dat Catalonië veel meer belasting afdraagt aan Madrid dan dat er geld voor terugkomt voor sociale voorzieningen en andere zaken, terwijl Catalonië wel de rijkste regio van Spanje is.

Dit vind je misschien ook leuk