Opnieuw gevangenisstraf voor Barça-stervoetballer?

door admin
Opnieuw gevangenisstraf voor Barça-stervoetballer?

De voetballer hoeft echter niet te vrezen dat hij echt achter de tralies verdwijnt, omdat bij een eerste vergrijp celstraf tot twee jaar niet uitgezeten hoeft te worden.

De corruptiezaak gaat over Neymar’s transfer van de Braziliaanse club Santos naar Barcelona in 2013. In dezelfde zaak is vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen voormalig Barcelona-voorzitter Sandro Rosell. Hij stapte in 2014 op nadat bekend werd dat hij verdacht werd. Eerder werd wel een aanklacht tegen de huidige voorzitter Josep Maria Bartomeu ingetrokken. De club zelf kreeg een boete opgelegd van 8,4 miljoen euro.  

Geen aangifte

In juli besloot een Spaanse rechtbank de aanklachten tegen Neymar af te wijzen. Een openbaar aanklager tekende hier echter succesvol beroep tegen aan. Een groot gedeelte van het bedrag voor de transfer zou direct naar Neymar en zijn vader zijn gegaan zonder dat hierover aangifte werd gedaan bij de belastingdienst, waardoor deze miljoenen euro’s misliep. Eerder betaalde Barcelona al 5 miljoen aan de belastingdienst, maar hiermee was de kous nog niet af.

Transfferrechten

Uiteindelijk bleek dat de club veel meer dan 57 miljoen euro voor de transfer heeft betaald. Enkele tientallen miljoenen werden daarnaast nog overgemaakt naar een bedrijf waarvan de vader van Neymar eigenaar is. Dankzij een klacht van investeringsbedrijf DIS begon het balletje te rollen. Dit bedrijf bezat 40 procent van de transferrechten, maar ontving uiteindelijk veel minder. Spaanse autoriteiten geloven dat de werkelijke transfersom die de club betaalde ruim 83 miljoen euro bedroeg.

DIS eist een gevangenisstraf van vijf jaar tegen Neymar en zijn vader, acht jaar cel voor Rosell en Bartomeu en een boete van maar liefst 195 miljoen euro voor FC Barcelona. Het bedrijf ziet graag dat Neymar wordt geschorst en niet kan spelen tijdens het proces. De zaak is niet goed voor het imago van de Spaanse club en Neymar zelf. De voetballer tekende in juni een lucratief contract om bij Barça te blijven tot 2021.

Messi

Eerder dit jaar raakte een andere ster van Barcelona in opspraak wegens betrokkenheid bij corruptie. Lionel Messi werd in eerste instantie in 2015 door een rechtbank in Barcelona vrijgesproken omdat hij onvoldoende zou hebben afgeweten van de belastingzaken rond zijn inkomsten. Zaken die zijn vader vooral regelde. Na hoger beroep is hij in juli dit jaar alsnog door de Spaanse justitie veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf voor drie fiscale strafrechtelijke delicten gepleegd tussen 2007 en 2009. Omdat het om Messi’s eerste veroordeling ging, hoefde hij niet de gevangenis in.

Dit vind je misschien ook leuk