Recordaantal bezoekers voor Sagrada Familia

door admin
Recordaantal bezoekers voor Sagrada Familia

Volgens het patronaat van de basiliek had 12 procent van de bezoekers de Franse nationaliteit, eveneens 12 procent was Amerikaans, gevolgd door Italianen (8,5%), Japanners (6,5%) terwijl Spanjaarden 6 procent uitmaakten van het totaal aantal bezoekers. Van alle bezoekers kwam 46,6 procent uit de regio Catalonië.

Circa 11 procent bezocht de basiliek gratis omdat het scholieren, leden van de Rooms-Katholieke kerk of werkloze bezoekers betrof. De meeste bezoekers (44%) bevonden zich in de leeftijdscategorie van 16 tot 34 jaar gevolgd door 35 tot 44-jarigen (19%) en 18 procent zat in de categorie 45 tot 54 jarigen. De overige groep van 55 jaar en ouder maakte 20 procent uit van de bezoekers.

Essentieel voor de stad

De Sagrada Familia wordt van ‘essentieel belang geacht voor de stad’ door 72 procent van de bezoekers, zo stelt het patronaat van de basiliek. Die bezoekers kunnen voor zichzelf niet uit Barcelona vertrekken zonder een bezoek te hebben gebracht aan Gaudí’s onvoltooide meesterwerk. De rest van de bezoekers van het emblematische gebouw wordt ertoe aangetrokken vanuit religieuze interesse, de architectuur of vanwege de figuur Antoni Gaudí.

Af in 2016

De Sagrada Familia is echter nog lang niet af. De bedoeling is dat het bouwwerk in 2026 wordt voltooid. Dat zou precies honderd jaar zijn nadat de geniale architect stierf. In totaal zou er dan 144 jaar aan het gebouw zijn gewerkt. Alle inkomsten uit entreekaarten worden besteed aan de bouw. In de laatste fase van de bouw wordt ook de toren die de naam Jezus Christus krijgt, gebouwd. Deze toren maakt met 172,5 meter dat de Sagrada Familia het hoogste religieuse bouwwerk van Europa wordt. Tot nu toe gaat die eer toe naar het Munster van Ulm in het Duitse Baden-Würtenberg met een hoogte van 162 meter.

Zwerver

Gaudi kwam in 1926 op 73-jarige leeftijd onder de tram en overleed aan zijn verwondingen. Op het moment van zijn dood was Gaudi zo arm dat men hem aanzag voor een zwerver. Hij werd zodoende gedurende enkele dagen ongeïdentificeerd begraven op de gemeentelijke begraafplaats. Inmiddels wordt wel naar Gaudi verwezen als ‘de architect van God’.

Brand

Gedurende de decennialange bouw werden al veel moeilijkheden overwonnen. Hieronder de vernietiging van Gaudi’s originele ontwerptekeningen tijdens een brand die door de anarchisten werd aangestoken tijdens de Spaanse Burgeroorlog. 

Dit vind je misschien ook leuk