Duizenden demonstreren in Barcelona uit steun voor referendum

door admin
Duizenden demonstreren in Barcelona uit steun voor referendum

President Carles Puigdemont heeft afgelopen vrijdag aangekondigd dat zijn regering op 1 oktober aanstaande een referendum over onafhankelijkheid zal organiseren. Eerder werd een volksraadpleging over hetzelfde onderwerp door het Spaanse Grondwettelijk Hof verboden. Met het referendum krijgen kiezers de vraag voorgelegd of Catalonië als een zelfstandige staat verder moet in de vorm van een republiek.

Verzet uit Madrid

De Spaanse regering is falikant tegen elk initiatief van de separatisten in de rijke Spaanse regio en heeft opnieuw verzet aangekondigd. ‘Ze kunnen zo vaak als ze willen een referendum aankondigen, maar het gaat niet plaatsvinden’, zei vicepremier Soraya Sáenz de Santamariá als reactie op Puigdemonts mededeling.

‘We zullen stemmen’

Zondag in Barcelona riep de voormalige voorzitter van FC Barcelona, Pep Guardiola het publiek toe: ‘We zullen stemmen, ook al staat de Spaanse staat dat niet toe’ en ‘Er is geen andere weg, de enige mogelijke respons is om te stemmen’, zo zei hij in het Catalaans, Castiliaans en Engels tegen het publiek. Ook vroeg de voormalig profvoetballer om steun van de internationale gemeenschap in de strijd tegen de authoritaire staat die de Catalanen niet toestaat te stemmen over hun eigen toekomst.

Eerder referendum

De Catalaanse roep voor onafhankelijkheid wordt al jaren groter, terwijl de Spaanse regering er alles aan doet om een stemming over onafhankelijkheid te verbieden. In 2014 werd een volksraadpleging over de afscheidingskwestie vijf dagen voor de stembusgang verboden door het constitutioneel hof. Toenmalig president Arthur Mas zette het referendum toch door. Ruim vier op de vijf Catalanen die hun stem uitbrachten, stemden voor onafhankelijkheid. Mas werd vervolgd voor het negeren van een uitspraak van het constitutioneel hof en in maart dit jaar veroordeeld: hij mag twee jaar lang geen politiek ambt bekleden. Ook aangenomen moties van het regioparlement werden meerdere malen door het constitutioneel hof vernietigd. ‘Het is niet mogelijk om een referendum te organiseren dat ervoor zorgt dat de nationale soevereiniteit en de gelijkheid van de Spanjaarden verdwijnt’, heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy eerder laten weten. Bij een afscheiding zou Spanje de motor van haar economie verliezen. De Catalaanse regio telt zeven miljoen inwoners en vormt een vijfde van de economie en een kwart van de export.

Meer Catalanen tegen dan voor onafhankelijkheid

Uit een recente peiling bleek dat 73 procent van de Catalanen voor een referendum is gelijk aan het referendum dat in 2014 in Schotland werd gehouden. Al had die volksraadpleging officieel wel de toestemming van de Britse regering. Echter 48,5 procent van de Catalanen zou tegen onafhankelijkheid stemmen, ten opzichte van 44,3 procent voorstanders.

Dit vind je misschien ook leuk