Catalonië: Wet om los te breken van Spanje een feit

door admin
Catalonië: Wet om los te breken van Spanje een feit

De wet is een soort mini-grondwet die van kracht is tot de Catalaanse overheid de grondwet van de nieuwe Republiek gereed heeft. De wet volgt uren na de goedkeuring van de referendumwet die het juridisch gezien mogelijk maakt het referendum te organiseren op 1 oktober. Er waren 71 stemmen voor de wet. Afkomstig van de regerende partijen Junts Pel Sí (Samen voor Ja) en de radicaal linkse CUP. Er waren 10 onthoudingen van Podemos-parlementsleden. De oppositiegroepen PP en Ciudadanos verlieten het parlement op het moment dat de stemmingsronde werd aangekondigd na twee uur debatteren.

‘Dankzij de wet, die officieel als titel heeft: ‘Legale Transitie en Fundamentele Wet van de [Catalaanse] Republiek’, weten Catalanen nu waar ze aan toe zijn’, zo sprak Jordi Orobitg van Junts pel Sí tijdens het debat. De nieuwe wet gaat alleen van kracht wanneer het ja-kamp wint op 1 oktober aanstaande en dus een meerderheid van de stemmende Catalanen onafhankelijkheid van Spanje wil. Is dat het geval, dan is de onafhankelijkheid binnen 48 uur een feit.

Strafrechtelijke vervolging

Eerder op de avond gaf José Manuel Maza, directeur van het Spaanse Openbaar Ministerie aan dat Spanje alle bij het referendum betrokken politici in het Catalaanse parlement strafrechtelijk zal gaan vervolgen wegens  ‘op zijn minst’  minachting, machtsmisbruik en misbruik van overheidsmiddelen. Hierop reageerde de Catalaanse premier Carles Puigdemont met ‘met een tsunami van strafrechtelijke vervolgingen in het zicht, zal er een tsunami van democratie komen’. Jordi Turull, regeringswoordvoerder van het Catalaanse parlement zei in een email aan journalisten dat de aangekondigde strafrechtelijke vervolgingen niets zullen veranderen aan het besluit om het referendum te houden. ‘Het houden van een referendum is geen misdaad’, zo zei hij. ‘Ze hebben niet genoeg macht om deze democratie te stoppen.’

De Spaanse premier Rajoy benadrukte nogmaals dat het ‘illegale’ referendum in Catalonië niet door zal gaan en dat de Spaanse staat in actie komt om ‘de democratie te verdedigen’.

Dit vind je misschien ook leuk