Honderdduizenden Catalanen de straat op tijdens La Diada

door admin
Honderdduizenden Catalanen de straat op tijdens La Diada

Op La Diada kwamen altijd wel Catalaanse nationalisten af maar vanaf 2012 werd het vreedzame protest van deze groep steeds massaler. Dat jaar demonstreerden 600.000 tot 1,2 miljoen Catalanen voor meer zelfbeschikkingsrecht of onafhankelijkheid van Spanje. Het aantal is groter of kleine afhankelijk van welk instituut de gegevens verstrekt. 

Een jaar later in 2013 werd een menselijke ketting gevormd door heel Catalonië door circa 1,5 miljoen Catalanen. Vorig jaar bestond het protest uit de vorming van een enorme V met mensen in de stad die gekleed in de Catalaanse kleuren rood en geel de V van ‘Votar’ (stemmen) vormen in de straten Diagonal en Gran Via, als steunbetuiging voor het geplande referendum dat dat jaar plaatsvond op 9 november. 

Start verkiezingscampagne

Dit jaar is 11 september de eerste dag van de verkiezingscampagne in aanloop naar de regionale verkiezingen op 27 september aanstaande. De pro-onafhankelijkheidspartijen, deels verenigd in de lijst Junts pel Sí, hopen erop een meerderheid te vormen samen met de partij CUP en zo het democratische funadament te verkrijgen om binnen 18 maanden een nieuwe staat uit te bouwen inclusief nieuwe grondwet en staatsstructuren. 

Spoed

Vorige week werd door de centrale regering in Madrid nog met spoed een wet aangenomen die het Spaanse Hooggerechtshof meer macht geeft. Politici die de Spaanse wetten niet naleven kunnen straffen opgelegd krijgen en uit hun ambt worden gezet. De aankondiging wordt in het algemeen opgevat als poging om Artur mas en de zijnen extra tegen te kunnen werken.

De Diada Nacional start traditiegetrouw altijd met het leggen van bloemenkransen op het plein Fossar de les Moreres dat de begraafplaats bedekt waar slachtoffers uit de Successieoorlog liggen. De dag vormt daarmee ook een eerbetoon aan de 4.000 slachtoffers die vielen tijdens de bezetting van Barcelona.

Feestdag voor alle Catalanen

Dat de feestdag steeds gevoeliger ligt blijkt wel uit het feit dat politici van de Partido Popular en van de jonge partij Ciudadanos weigeren deel te nemen aan de officiële agenda ervan. Men vindt het beklagenswaardig dat wat een feestdag voor alle Catalanen moet zijn steeds meer het stempel van een feestdag voor Catalaanse nationalisten draagt.

Burgemeester Barcelona houdt zich afzijdig

Barcelona’s nieuwe burgemeester Ada Colau gaf twee weken geleden al aan niet bij de feestelijkheden van La Diada aanwezig te zullen zijn omdat ze vanuit haar ‘institutionele rol’ afzijdig wil blijven van de expliciete verwijzing op 11 september naar de aanstaande regionale verkiezingen. 

Dit vind je misschien ook leuk