Algemene staking Catalonië in voorbereiding na arrestaties topambtenaren

door admin
Algemene staking Catalonië in voorbereiding na arrestaties topambtenaren

Dit zou in opdracht zijn gedaan van de centrale regering in Madrid. Er zijn echter bronnen die melden dat het initiatief komt van een rechter in Barcelona die voor zijn arrestatiebevelen geen toestemming heeft gevraagd bij het Openbaar Ministerie, iets dat normaal gesproken wel gedaan dient te worden. Een aantal politici zouden zijn gearresteerd op basis van een al sinds februari lopend onderzoek in twee particuliere strafzaken, zo meldt The Spain Report. 

De gemoederen raakten na de arrestaties echter nog verder verhit. De Catalaanse premier had het over dat Madrid de ‘autonomie heeft opgeschort’ en ‘de noodtoestand opgelegd’ en dat Spanje een ’totalitaire houding’ vertoont. Rajoy reageerde in een televisietoespraak dat ‘men zich aan de wet moet houden’ en ‘we gaan door tot het eind’. Rajoy: ‘Ga niet verder. Ga terug naar de wet en de democratie. Dit referendum is een hersenschim’. Volgens Rajoy halen Catalaanse bestuurders het recht van alle Spanjaarden om te beslissen wat hun land is onderuit. ‘Het kan niet doorgaan, het spijt me zeer’. 

De separatistische regering roept nu alle Catalanen op de straat op te gaan. Direct na de arrestaties vonden er al kleine demonstraties plaats bij de kantoren waar ambtenaren zijn opgepakt. ‘De bezettingstroepen buiten’ en ‘we zullen stemmen voor de vrijheid’ stond te lezen op pamfletten. 

Eerder deze week nam de Spaanse politie al miljoenen stemposters en ander materiaal gerelateerd aan het voorgenomen referendum op 1 oktober in beslag. Inmiddels zijn de separatisten een algemene staking aan het voorbereiden voor de dagen voor het referendum dat al over anderhalve week staat gepland. Politici van de separatistische partijen ERC en PDeCAT hebben al aangegeven niet terug te keren naar hun zetel in het nationale parlement. 

Verder lezen

Inmiddels is de buitenlandse pers ook op de zaak gedoken. Volgens de New York Times laat Madrid de spanningen escaleren. Volgens de BBC speelt Spanje een kat en muisspel terwijl het rerferendum naderbij komt. De Tijd schrijft dat de reactie van Madrid contraproductief is, maar dat het referendum te wankel ineenzit om politiek bruikbaar te zijn. De CNBC gaat in op de dramatische economische gevolgen van een scheiding. De Washington Post volgt hier de ontwikkelingen op de voet. The Guardian schrijft over hoe Catalonië op ramkoers ligt met Madrid.

Dit vind je misschien ook leuk