Mensenrechtenorganisaties woedend over opname asielzoekers in gevangenis

door admin
Mensenrechtenorganisaties woedend over opname asielzoekers in gevangenis

Andere asielzoekerscentra zitten vol, aldus de autoriteiten die hiertoe hebben besloten. Dit tot grote verontwaardiging van mensenrechtenorganisaties zoals Medicos del Mundo, Federación SOS Raciscmo en andere voornamelijk Andalusische groepen. De politieke partijen PSOE en Unidos Podemos hebben al aangegeven een verklaring hierover te willen hebben van de regering. 

In een gezamenlijk ondertekende verklaring noemen de in totaal 22 organisaties het een situatie ‘van ongekende ernst’ en een ‘absoluut illegale praktijk’. Ze overwegen een aanklacht in te dienen bij de ‘Defensor del Pueblo’, een soort ombudsman. Volgens de organisaties is het bij wet verboden dat opvangcentra voor migranten en vluchtelingen het karakter van een gevangenis hebben. Ze eisen tevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken een rectificatie van deze beslissing. ‘Het zijn geen misdadigers’.

De gevangenis van Archidona is een van de modernste en grootste van Spanje. De bouw ervan begon in 2009 voor een investering van 100 miljoen euro om de druk op de gevangenis in Alhaurín de la Torre (Málaga) te verminderen en om Andalusische gevangenen die buiten de regio waren geplaatst dichter bij huis hun straf uit te kunnen laten dienen. Het complex omvat 110.000 vierkante meter en heeft een capaciteit voor 2.000 gevangenen. Echter sinds de opening staat het gebouw leeg. Tot nu de vluchtelingen er tijdelijk hun onderkomen zullen hebben.

Dit vind je misschien ook leuk