Regen brengt zowel overlast als verlichting voor droogte in Málaga

door admin
Regen brengt zowel overlast als verlichting voor droogte in Málaga

Echter het water viel met zoveel intensiteit dat er ook overstromingen plaatsvonden. Zo traden de twee rivieren in het gebied bij Teba en Campillos buiten hun oevers. Dit had tot gevolg dat de spoorbaan tussen Almargen en Campillos een tijdje buiten gebruik was. Ook moest de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe treinen tussen Algeciras en Granada schrappen als gevolg van overlast door het water. 

Ook in de regio rond Antequera viel er erg veel water. Het Spaanse weerinstituut Aemet gaf hier code oranje uit. De A384 raakte overstroomd met modder en stenen. Bij Campillos viel ruim 60 liter per vierkante meter in een uur tijd en Antequera kon 48 liter in een paar uur opvangen. 

In Campillos zorgde de buiten zijn oevers getreden rivier ervoor dat een school overstroomde. Burgemeester Francisco Guerrero zei in de regionale pers dat zijn gemeente de regionale regering al op 17 oktober had verzocht de rivierbedding schoon te maken om overstromingen zoals deze voor te zijn. ‘Tot vandaag hebben we nog geen antwoord gekregen en het gebrek aan actie van de Junta de Andalucía heeft vandaag deze gevolgen voor Campillos en zijn burgers’.

Woensdag ontspoorde een trein onderweg van Málaga naar Sevilla ter hoogte van de Sevillaanse plaats Arahal. Hierbij raakten 27 mensen gewond, waarvan twee ernstig. 

De gemeente Archidona heeft het meeste te lijden gehad onder de droogte dit jaar, maar kon tot 74 liter water per vierkante meter opvangen, zodat de ernstige situatie ietwat is verlicht. Bij Fuente de Piedra viel 61 liter/m2, Bobadilla en Cañete la Real (55), Cuevas del Becerro en Pujerra (45-46 l/m2).

De belangrijkste stuwmeren in de provincie Málaga kregen allemaal tussen de 30 en 40 liter per vierkante meter water erbij. De waterreserve is daarmee toegenomen van 201,5 hm3 tot 204 hm3 in één dag tijd. Waarschijnlijk komt daar vandaag nog wel iets bij. 

Aemet wijst erop dat op donderdag de temperaturen flink zullen dalen in het binnenland. Ook aan de kust zal het kwik omlaag gaan, maar niet zoveel als in het binnenland waar de temperatuur kan dalen tot 2 tot 4 graden Celcius. De maximum temperatuur zal ook vrij laag liggen met 15 graden in Málaga en in Vélez-Málaga. In Ronda wordt het niet warmer dan 10 graden en Antequera 13 graden. Alleen in Marbella blijft het aan de zachte kant met maximum temperatuur van 18 graden. De sneeuwgrens daalt eveneens tot rond de 1.400 meter, waardoor het kan gaan sneeuwen op de bergtoppen in de provincie. 

Dit vind je misschien ook leuk