Belangrijke wijziging in registreerplicht voor vakantiehuizen in Andalusië

door admin
Belangrijke wijziging in registreerplicht voor vakantiehuizen in Andalusië

Met de goedkeuring van dit decreet werd een einde gemaakt aan de juridische tweestrijd tussen officieel erkende toeristische onderkomens en andere logies die worden verhuurd aan toeristen, zonder dat deze voldoen aan bepaalde veiligheidseisen of de daarop van toepassing zijnde belastingen betalen. Zo wil de Junta de Andalucía fraude en oneerlijke concurrentie ten opzichte van gereguleerde hotels en appartementencomplexen voorkomen. 

Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe regels werden ruim 26.000 woningen geregistreerd om legaal toeristen te kunnen huisvesten. Echter op 23 januari werd decreet 26/2018 ingevoerd ter modificatie van het decreet 20/2002 van 29 januari dat van toepassing is op woningen die voorheen niet in aanmerking kwamen voor een vergunning en ook niet onder de regelgeving voor landelijke woningen vielen. Het gaat hier om camperplaatsen, verschillende soorten campings en onder meer locaties waar drie of meer woningen te vinden zijn van één eigenaar en die bij elkaar gegroepeerd zijn. 

In artikel 40 in het bovengenoemd decreet is een wijziging aangebracht in de vereisten voor vakantieverhuurwoningen in het binnenland. De wijziging is gericht op woningen die zich binnen de gemeentegrenzen bevinden van plaatsen met minder dan 20.000 inwoners. Deze woningen vielen eerst onder decreet 20/2002 voor landelijke woningen (casas rurales). Nu kunnen eigenaren van woningen op deze locaties hun huis ook officieel registreren als vakantiewoning. 

Woningen en andere verblijven in landelijke gebieden die dus eerder niet in aanmerking kwamen voor een verhuurvergunning onder de normale wet voor vakantiewoningen noch onder de wet voor landelijke vakantiewoningen, hebben nu wel de mogelijkheid zich te registreren om vervolgens hun woning aan te bieden via verhuurwebsites of anderzins reclame ervoor te maken. Dit betekent dat mensen die vanwege het legale vacuüm gestopt zijn met het verhuren van hun woning, dat nu toch weer kunnen gaan doen.

Met de wetswijziging stimuleert de regioregering de komst van toeristen naar de rurale gebieden, die overigens sowieso al meer in trek lijken te raken, zo blijkt uit gegevens van verschillende gemeenten, zoals je hier en hier kunt lezen.

Voor campings en camperplaatsen voorziet de modificatie nu in een nieuw classificatie-systeem in 5 categorieën met sterren, zoals ook in andere autonome regio’s van Spanje en andere Europese landen geldt. Lees hierover meer in dit artikel in de krant ABC die overigens de term ‘glamping’ vertaalt met ‘gambling’. Glamping is een samenvoeging van glamorous en camping en staat voor luxe kamperen.

Records

Vorig jaar werd Spanje door ruim 81 miljoen toeristen bezocht. Hiervan kozen 29,5 miljoen personen Andalusië uit als vakantiebestemming. De regionale regering schat in 2018 opnieuw een record te kunnen vestigen met ruim 30 miljoen toeristen in Andalusië. In Andalusië verbleven in totaal 960.000 kampeerders gedurende 4,1 miljoen nachten. 

Definitie woning voor toeristisch gebruik

Wat is een woning voor toeristisch gebruik volgens de Junta? Het gaat hier om alle residentiële woningen of verblijven waar tegen betaling logies wordt aangeboden en waarvoor reclame wordt gemaakt of voor wordt geadverteerd bij reisbureau’s, via agenten of andere intermediairs of via toeristische websites en waar toeristen de mogelijkheid hebben hun verblijf te reserveren.

Dit vind je misschien ook leuk