Storm legt resten Romeins aguaduct en weg bloot in Zuid-Spanje

door admin
Storm legt resten Romeins aguaduct en weg bloot in Zuid-Spanje

De twee zouden nog steeds met elkaar verbonden zijn middels een originele mortel van Romeins beton (gebaseerd op hydraulisch bindend cement), iets dat volgens experts vrij zeldzaam is. ‘We werden gewezen op de aanwezigheid van deze overblijfselen en op het feit dat mensen in het gebied aan het graven waren. Daarom zijn we erheen gegaan en hebben we ze gewaarschuwd daarmee te stoppen in afwachting van mensen van de gemeente’, aldus sprak Mosés Camacho, voorzitter van de Vereniging voor onderzoek en verspreiding van het erfgoed van Cádiz (Adip).

De gemeentelijke archeoloog was snel ter plaatse om de resten te onderzoeken. Ze liggen op het strand dat parallel loopt aan de weg die Cádiz met San Fernando verbindt. De experts troffen de resten aan van twee 80 centimeter dikke en 2 meter hoge muren die eens langs de weg stonden.

Deze weg was tot 1755 in gebruik. Daarna werd deze verwoest door een enorme hoge golf die werd veroorzaakt door de grote aardbeving bij Lissabon. De daaropvolgende tsunami sloeg over de kusten van Cádiz en Huelva. Er kwamen 1.240 mensen bij om het leven.

Twee meter van de weg vandaan konden de archeologen tot 7 stukken identificeren die bij het aquaduct van Gades zouden hebben gehoord. Gades was de Latijnse naam voor het huidige Cádiz. Dit Romeinse bouwwerk kwam in de eerste eeuw na Chr. tot stand. Historici waren al op de hoogte van het bestaan van zowel het aquaduct als de weg, maar hebben deze tot nu toe nooit kunnen vinden.

Het aquaduct had ooit een lengte van 75 kilometer. Inwoners van Cádiz verkregen zo water uit de bronnen van Tempul in San José del Valle. Het bouwwerk is een van de grootste voorbeelden van bouwkunde van de Romeinen in Spanje. Een ander deel van het aquaduct werd jaren geleden gevonden en is nu te zien in Cádiz op het Asdrúbal plein.

Dit vind je misschien ook leuk