Taxidienst Uber komt naar Málaga

door admin
Taxidienst Uber komt naar Málaga

Uber bemiddelt via een website en apps tussen autobezitters en passagiers. Na de introductie van Uber in Spanje, in Barcelona en Madrid, waren vele demonstraties van woedende taxichauffeurs het gevolg. ‘Ze willen ons vermoorden’, stond onder andere te lezen op een van de spandoeken. 

Volgens Uber biedt het bedrijf dat wereldwijd al actief is in 600 steden, geen passagiersvervoer aan, maar levert een sociale dienst die eruit bestaat personen met elkaar in contact te brengen die vervolgens hun auto kunnen delen. In de praktijk blijkt echter dat de gebruikers hun eigen route kiezen en vooraf vastgestelde tarieven betalen. Een commissie van 20 procent op elke betaling komt uiteindelijk bij Uber terecht. 

Málaga is de provincie met het grootste aanbod van verschillende taxidiensten. De auto’s van Uber vervoeren alleen klanten die van tevoren hun route met een van de chauffeurs afspreken via de app. Het is voor Uber-chauffeurs verboden klanten op te pikken van de straat. 

De intentie van Uber Spanje is verder te groeien, zegt Juan Galiardo die directeur van Uber Spanje is. ‘Onze keuze voor de westelijke Costa del Sol is gebaseerd op het enorme toeristische potentieel’. Uit intern onderzoek blijkt dat 150.000 personen van 138 nationaliteiten in de app om auto’s in de provincie Málaga hebben gevraagd. ‘Deze cijfers maken ons zeer optimistisch’, aldus Galiardo. Er blijkt een duidelijke vraag naar onze dienst uit. 

Of de dienst goed zal worden ontvangen door de bestaande taxi’s valt zeer te betwijfelen. In andere steden leidde deze al tot protesten, demonstraties en zelfs rellen veroorzaakt door boze taxichauffeurs die Uber en Cabify van beunhazerij beschuldigen en het op onfatsoenlijke wijze afpakken van klanten in belangrijke zones van steden zoals Madrid en Barcelona.

In heel Spanje zijn er 67.089 taxilicenties en 5.890 licenties voor autoverhuur met chauffeur. Het is de taak van de lokale gemeenten om met maatregelen en sancties het naast elkaar bestaan van deze twee verschillende vervoerssoorten in goede banen te leiden.

Dit vind je misschien ook leuk