Rechtbank Fuengirola vernietigd per abuis 78 dozen gevuld met rechtszaken

door admin
Rechtbank Fuengirola vernietigd per abuis 78 dozen gevuld met rechtszaken

De werklast van de rechtbank was al hoog, maar nu heeft het Andalusische hooggerechtshof de opdracht gegeven om alle verloren gegane informatie te herstellen. Het gaat om documenten waarin 394 juridische procedures waren vastgelegd.

De zaak kwam aan het licht doordat een advocaat bij de rechtbank onlangs informatie opvroeg over een zaak waar hij aan werkte. Hem werd meegedeeld dat de procedures waren geschrapt omdat 78 dozen met juridische docuemten die in het arcief op het technologisch park in Málaga (PTA) waren opgeslagen per ongeluk zijn vernietigd in oktober vorig jaar.

Een medewerker in het archief had de opdracht gekregen bepaalde dozen met documenten te vernietigen en had deze 78 dozen er per ongeluk bijgevoegd. Het contract voor de beheerder van het betreffende archief liep in april ten einde en inmiddels heeft een ander bedrijf het beheer over het juridische archief van de Junta de Andalucía overgenomen.

Als een juridisch document vernietigd moet worden, dan moet daartoe normaal gesproken eerst toestemming worden verleend door een commissie die bestaat uit leden van het Andalusische hooggerechtshof en het regionale ministerie van Justitie. Regelmatig wordt iets dergelijks gedaan om ruimte te creëren in de overvolle archieven. De commissie besluit dan of documenten kunnen worden vernietigd of dat ze moeten worden verplaatst naar andere locaties.  

De reconstructie van de documenten, waaronder rechtspraken en alle officiële, originele documenten die daarbij horen, zal geen eenvoudige taak zijn. De betrokken partijen moeten opnieuw alle documenten die zij ooit hebben aangeleverd opnieuw aanleveren en hun medewerking verlenen. Als ze willen meewerken en over de betreffende documenten beschikken, dan is er geen probleem. Werken ze niet mee of zijn de documenten niet meer voorhanden, dan moet de zaak naar het hooggerechtshof die vervolgens een besluit neemt over hoe de documenten hersteld moeten worden. Is een van de partijen het er niet mee eens, dan kan hij of zij beroep tegen de beslissing aantekenen.

Dit vind je misschien ook leuk