Ingenieur wijst op groot overstromingsgevaar in de stad Málaga

door admin
Ingenieur wijst op groot overstromingsgevaar in de stad Málaga

Dit zei Olmedo in een interview met de krant La Opinión de Málaga. De afgelopen dagen heeft Malaga – net als andere gebieden in Spanje – te kampen gehad met ernstige regenbuien waardoor vele straten blank stonden. Dit is niet de eerste keer dat Malaga overspoeld is na een hevige stortbui. Dergelijke regenbuien samen met een aantal andere factoren zouden wel eens kunnen uitlopen op de grootste natuurramp die Europa tot nu toe heeft gekend.

Overstroming

Op dit moment kan de rivier de Guadalmedina maximaal 600 m3 water per seconde afvoeren. Is dit voldoende om een overstroming te voorkomen? Hoewel de kans op een overstroming op dit moment nog erg klein is, is de in Málaga geboren ingenieur Manuel Olmedo Checa van mening dat zolang er geen hydraulische maatregelen worden getroffen om de rivier de Guadalmedina te verbeteren, de stad Málaga ernstige risico’s loopt. Dit komt aan de ene kant door de klimaatverandering en aan de andere kant door de verderop gelegen Limonero stuwdam. De overloop in de dam zorgt ervoor dat de maximale hoeveelheid water in het stuwmeer niet overschreden wordt. Middels deze overloop kan 600 m3 water per seconde worden geloosd. Maar wat als de lozing van het water via de overloop samenvalt met het openen van de onderste afvoerkanalen, die tussen de 120 en 160 m3 water kunnen verwerken? Samen met de gebruikelijke stroming van 250 m3 per seconde tussen de dam en het stedelijke gebied zou de waterverplaatsing naar 1.000 m3 per seconde kunnen oplopen. De rivier Guadalmedina is niet opgewassen tegen een dusdanige hoeveelheid water en dit zou een overstroming tot gevolg hebben waarbij duizenden slachtoffers kunnen vallen.

Manuel Olmedo Checa

Manuel Olmedo Checa heeft 40 jaar studie en onderzoeken gewijd aan de Guadalmedina en in juni 2000 sprak hij tijdens een kranteninterview al zijn verontrusting uit over mogelijke overstromingen van deze rivier. Hij heeft ervaringen met overstromingen elders in het land. In november 1989 coördineerde de ingenieur in San Llorenç des Cardassar een noodteam van 3.000 mensen, waarvan de helft militairen. Dit Mallorcaanse dorp was ook toen – net als na noodweer vorige week – volledig door overstromingen verwoest en 14 mensen kwamen daarbij om het leven.

Plan

Momenteel ligt er wel een plan om verbeteringen aan te brengen aan de rivierbeding, maar de verbeteringen lijken met name gericht op de esthetische kant van de rivier. De ambtenaren lijken alleen het imago van de rivier te willen verbeteren door onder andere een mooie brug aan te leggen, maar schijnen de ernst van andere problemen niet in te willen zien. Olmedo Checa is van mening dat de esthetische of stedelijke problemen pas kunnen worden aangepakt als het hydraulische probleem eerst is verholpen. Elías Bendodo Benasayag, politicus en president van de Diputación de Málaga, zei acht of negen jaar geleden al dat hij liever had gezien dat de Guadalmedina was verbeterd in plaats van de bouw van de metro.

Kosten

In 2000 stelde de ingenieur José Luis Manzanares de bouw van een 11 kilometer lange tunnel voor van de Limonero-dam naar de kust bij Peñon del Cuervo. De kosten zouden 600 miljoen euro bedragen. Olmedo Checa denkt dat er een goedkoper alternatief is. 1/3 van het water zou omgeleid moeten worden via een zijrivier van de Campanillas en 2/3 door middel van een ondergrondse leiding door de Guadalmedina naar de zee. Het is geen wondermiddel, maar diverse ingenieurs en technici hebben berekend dat het zowel technisch als economisch haalbaar is. De kosten zijn 60% lager dan het voorontwerp van Manzanares. De vraag is nu alleen wie de kosten van 80 miljoen euro gedurende zes jaar gaat betalen.

Geschiedenis van overstromingen in Málaga

Aan het begin van de vorige eeuw waren er vier grote overstromingen in Málaga. De ergste was in september 1907. Grote delen van de wijken El Perchel en Trinidad liepen onder het water afkomstig uit de buiten zijn oevers getreden Guadalmedina. 21 personen kwamen hierbij om het leven en velen raakten gewond. De schade was enorm en naar het schijnt was de modder en troep die met het water meespoelde op sommige plekken zo hoog, dat men er balkons van woningen mee kon bereiken. Het was de vierde van een reeks grote overstromingen na die van 1901, november 1902 en september 1905.

Op de foto een archiefbeeld van de gemeente van de overstroming in Málaga in 1907.

Dit vind je misschien ook leuk