Nieuwe stap in voogdijzaak die Spanje bezighoudt

door admin
Nieuwe stap in voogdijzaak die Spanje bezighoudt

Juana Rivas en haar ex-man Francesco Arcuri hebben twee zoons van 12 en 4 jaar. Rivas woonde met ze in Italië toen ze in 2016 haar kinderen meenam voor een familiebezoek naar het Spaanse Granada. In plaats van na een paar dagen terug te keren naar Italië, deed Rivas in Spanje aangifte tegen haar ex van huiselijk geweld. De vader zou haar en haar zoons hebben mishandeld en ze weigerde terug naar Italië te keren. De vader heeft de beschuldigingen altijd ontkend, maar werd in 2009 wel veroordeeld in Spanje voor mishandeling. Daarna kwam het stel weer samen en kreeg een tweede kind. 

Dinsdag deed Arcuri aangifte van het feit dat Rivas hun kinderen niet naar hem had gebracht, zoals de rechter had bevolen. Officieel heeft Arcuri sinds augustus 2017 de tijdelijke voogdij over de kinderen. Nadat hij zijn kinderen weer terugkreeg op donderdag, is hij met ze naar het Italiaanse dorp Carloforte op het eiland San Pietro ten zuiden van Sardinië gereisd. 

Juana Rivas had haar kinderen al op 21 oktober ‘uit voorzorg’ moeten overhandigen, maar deed dat niet, nadat ze bij de Italiaanse politie opnieuw aangifte deed tegen Arcuri wegens vermeende mishandeling. Op 19 oktober bracht Arcuri de kinderen naar hun moeder. Volgens Rivas klaagde haar jongste zoon over pijn in zijn onderrug, waarop ze hem naar het ziekenhuis in Cagliari bracht. Volgens juridische bronnen had het kind een blauwe plek en volgens de kinderen zelf was dat het gevolg van een woedeaanval van hun vader die zijn zoon tegen het ijzeren bed had geduwd omdat hij niet kon slapen. Daarna had hij hem met geweld tegen een muur geduwd.

Rivas had het recht om zeven opeenvolgende dagen met haar kinderen te zijn in Italië. Na zeven dagen gaf ze de kinderen echter niet terug aan hun vader. Arcuri deed eveneens aangifte tegen de moeder en eiste bij justitie onmiddellijke overhandiging van de jongens, zodat ze maandag weer naar school konden. Ook vroeg hij een opschorting aan van het bezoekrecht van de moeder. 

Woensdag moest Rivas op last van de Italiaanse politie zich met haar kinderen melden op een politiebureau. Dat deed ze waarop ze hoorde van de aangifte van Arcuri tegen haar. 

Op 27 september vond de laatste zitting plaats waarin werd besloten aan wie de voogdij over de kinderen werd toegewezen. De rechtszaak loopt al sinds november 2017 in de rechtbank van Cagliari. In Spanje werd Rivas veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf en zes jaar zonder ouderlijk gezag over haar kinderen wegens kidnapping. De rechtbank oordeelde dat Rivas geen bewijs had van het huiselijk geweld en illegaal haar kinderen van hun vader had afgenomen. Ze had het argument ‘misbruik’ geëxploiteerd en zich schuldig gemaakt aan kinderontvoering. Ook moet ze de kosten van de rechtszaak betalen. Rivas ging tegen deze uitspraken in beroep. 

De rechtbank in Maracena (Granada) zal op 13 november de oudste zoon horen, zo meldde een bron tegen Europa Press.

Media-aandacht

In Spanje kreeg de zaak vanaf het begin veel aandacht in met name sociale media. De hashtag #JuanaEstaEnMiCasa (Juana is in mijn huis) werd trending topic op het moment dat Juana met haar kinderen was ondergedoken voor de autoriteiten.

Antonio Maillo van een linkse coalitie van partijen in Andalusië noemde het oordeel ‘barbaars’ en dit zou een ‘zorgelijk precedent scheppen’. Het land is veranderd, volgens Maillo, maar het rechtssysteem werkt nog met verouderde parameters, zo voegde hij toe. 

Disproportioneel

Yolanda Besteiro van een progressieve vrouwenorganisatie noemde het oordeel ‘disproportioneel’ omdat haars inziens de situatie van mishandeling er niet in is meegenomen. De uitspraak demonstreert volgens haar een gebrek aan empathie en onwetendheid over wat gendergeweld is en hoe misbruikers zich gedragen, zo zei ze tegen Efe.

Dit vind je misschien ook leuk