Historische uitspraak in Málaga rond hypotheekbelasting

door admin
Historische uitspraak in Málaga rond hypotheekbelasting

Een deel van die kosten betreffen de Impuestos de Actos Jurídicos Documentados (IAJD) (belastingen op gedocumenteerde juridische handelingen). De historische uitspraak van de rechter in Málaga komt nadat het Spaanse Hooggerechtshof op 16 oktober bepaalde dat belastingen op hypotheken door de banken betaald moet worden en niet door de hypotheekgever. 

Clemente is resident in Torremolinos, werkt voor beveiligingsbedrijf Prosegur en is al jaren actief bij de vakbond. Een feit waarmee hij zelf verklaard waarom hij zo ver is doorgegaan met deze rechtszaak. ‘Veel mensen claimen niet en gaan niet door omdat ze er moe van worden en het teveel gedoe is’. De spreuk ‘de aanhouder wint’ gaat wel op voor Clemente die binnen twintig dagen 3.232,34 euro op zijn rekening gestort moet krijgen van de Unicaja bank. 

Clemente zocht hulp van het gerenommeerde advocatenkantoor Arriaga Asociados en de rechter in Málaga heeft niet willen wachten op wat het Spaanse hooggerechtshof maandag 5 november beslist over de jurisprudentie hieromtrent. 

Dat de bank Clemente de IAJD heeft laten betalen is ‘een algemene voorwaarde voor aanwerving die misbruik oplevert en in strijd is met regelgeving’, zo oordeelde de rechter in Málaga. De enige kink in de kabel kan nog zijn dat de bank in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. 

De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof in dit verband kan een golf van claims opleveren van klanten overal in Spanje die deze hypotheekbelasting terugeisen. Zo verwacht Arriaga Asociados een toename van klanten in dit opzicht van 30 tot 40% de komende maanden. Dat is op zich geen goed nieuws voor de toch al overbelaste rechtbanken in Spanje. Directeur Jesús María Ruiz de Arriaga voorspelt dat ‘het syteem gaat exploderen’. Dit functioneert al slecht wegens gebrek aan financiële middelen, maar met honderden nieuwe claims van hypotheekgevers wordt het alleen maar slechter. 

Op maandag 5 november buigen de 31 rechters van het Spaanse Hooggerechtshof zich opnieuw over de vraag wie de belasting op hypotheken moet betalen, de klant of de bank. Ingewijden voorzien dat het debat minstens tot dinsdag zal duren. Eerder werd bepaald dat de banken voor deze kosten zouden moeten opdraaien, maar nadat er een sterke reactie kwam van de financiële markten en grote vrees voor honderdduizenden claims van klanten die met terugwerkende kracht de door hen aan de bank betaalde kosten willen terugdraaien, trok het Hooggerechtshof haar uitspraak tijdelijk in. 

Dit vind je misschien ook leuk