Studiegenoot van jihadist die aanslag in Sevilla plande gearresteerd

door admin
Studiegenoot van jihadist die aanslag in Sevilla plande gearresteerd

E.B. werd begin april opgepakt in Marokko. Zijn studiegenoot wordt door de politie aan E.B. gelinkt en is nu in voorwaardelijke vrijheid gesteld nadat hij verklaringen heeft afgelegd voor de rechtbank in Sevilla die belast is met de zaak. Het onderzoek loopt nog en de politie bestudeert het materiaal dat bij een huiszoeking is aangetroffen in de woning van E.B., waaruit onder meer blijkt dat hij aan het radicaliseren was, zo melden bronnen bij de politie tegen de krant El País. Daarbij wilden agenten achterhalen of E.B. alleen opereerde of met anderen samenwerkte.

Een dag na de arrestatie van E.B. hing zijn vader een brief in het Arabisch op vlakbij zijn woning waarin hij aangeeft ‘geschokt te zijn door de zeldzame beschuldiging’ aan het adres van zijn zoon en door het feit dat deze alleen aan hem werd toegeschreven. De vader is iman bij een in dezelfde buurt gelegen moskee.

De maandag in zijn woning aangehouden man is geïdentificeerd als Salah Eddine T.M. Hij woont in het oosten van Sevilla samen met zijn familie. T.M. is de oudste van vier en zijn vader is werkzaam als mechanicus, volgens buurtbewoners die verder melden dat het gezin zo’n vijf jaar geleden in de wijk kwam wonen.

Volgens de politie werkten T.M. en E.B. vermoedelijk samen aan hun plannen om een aanslag te plegen in Sevilla tijdens de vieringen van de Goede Week die dit jaar plaatvonden van 14 tot 21 april. Bronnen melden wel dat het plan nog niet in een heel vergevorerd stadium was en dat het ook niet precies duidelijk is wanneer ze wilden toeslaan.

T.M. is een studiegenoot aan de universiteit van Sevilla waar beide verdachten de richting Arabische en Islamitische Studies volgden.

Dit vind je misschien ook leuk