Nederlandse Vegan Streaker legt stierengevecht in Spanje stil

door admin
Nederlandse Vegan Streaker legt stierengevecht in Spanje stil

Op beelden van de actie is te zien en te horen dat het Spaanse publiek in Plaza de Toros Maestranza niet gecharmeerd was van de actie van de Nederlandse dierenactivist. Hij werd uitgefloten en uitgejoeld. Hij kreeg wel voor elkaar dat het stierengevecht werd stilgelegd. Dit gevecht vond plaats in het kader van de jaarfeesten – de Feria de Abril – van de Zuid-Spaanse stad die dit jaar van 4 tot 10 mei  gehouden worden.

Peter Janssen voert al jaren actie tegen stierenvechten en protesteert ook tegen een politieke partij die de controversiële traditie omarmt. In de Spaanse minister van Ecologische Transitie, Teresa Ribera,  ziet Janssen een medestander omdat zij een paar maanden geleden zei dat het volksvermaak van haar wel verboden kan worden. ‘Wij dierenvrienden voelen ons vertegenwoordigd in het Spaanse parlement, met de uitspraak van de minister’, zei de activist uit het Nederlandse Vught.

Hij vervolgde met te zullen blijven strijden voor een wereld zonder stierenvechten. Vorige maand hield Janssen nog met drie andere activisten een actie in de Efteling tegen de voorstelling waar paarden met brandende dekens op hun rug lopen. De volgende actie tegen het Spaanse stierenvechten is al bekend. Janssen en andere activisten van de Vegan Strike Group starten op vrijdag 14 juni aan een fietstocht door België, Frankrijk en Spanje, van Den Haag naar Pamplona.

In Spanje neemt de steun voor stierenvechten al jaren af. Dat is te zien aan dalende kaartverkopen en legere arena’s tijdens stierengevechten. Dierenactivisten zijn in dit land niet alleen fel gekant tegen die gevechten, maar ook tegen stierenrennen zoals de beroemdste in Pamplona, jaarlijks tijdens de San Fermín-feesten. Dan wordt een groep vechtstieren losgelaten in de straten van de stad om een route van een paar minuten af te leggen tot ze in de arena alsnog aan hun einde komen onder de handen van een ’torero’.

De internationale Vegan Streaker Group bestaat nu twee jaar en heeft in 14 verschillende arena’s verdeeld over heel Spanje stierengevechten verstoord. Dat heeft de actiegroep naar eigen zeggen veel mediabelangstelling opgeleverd. De activisten zoeken stierengevechten uit die live op televisie worden uitgezonden.

Dit vind je misschien ook leuk