Provincie Málaga wil Caminito del Rey aanmelden als werelderfgoed Unesco

door admin
Provincie Málaga wil Caminito del Rey aanmelden als werelderfgoed Unesco

Zodoende vormt het een goed symbool van toeristisch succesvol beleid voor de provincie. Dankzij de toestroom van mensen naar de kloof tussen de plaatsen El Chorro en Ardales gaat het steeds meer ondernemers op het gebied van toerisme in dit binnenland van Málaga ook voor de wind. Toch gelooft de provincie, die in vijf jaar geleden de renovatie van het pad in gang zette, dat er nog steeds een grote marge is voor verbetering. 

De voormalige president van de provincie, Elias Bendodo, kondigde enkele maanden geleden al aan dat men een project wil oprichten om de Caminito del Rey en zijn omgeving te laten benoemen tot werelderfgoed van Unesco. Woensdag 8 mei werd daartoe een voorstel in boekformaat van meer dan 250 pagina’s gepresenteerd.

De huidige provincie-president Francis Salado werd tijdens de presentatie vergezeld door de betrokken gemeenten en afgevaardigden van de Junta de Andalucía. ‘Het zou een grote eer zijn wanneer de Caminito del Rey werelderfgoed van Unseco zou worden en zich zou voegen bij de Dolmens van Antequera‘, zei Salado. 

Allereerst wordt een boek over de Caminito geschreven door een technisch ingenieur van de provincie die verantwoordelijk is voor het erfgoed in Ardales, Pedro Cantalejo. Hierin worden naast de waarden van de Caminito zelf ook die van de directe omgeving genoemd: zeven elementen die het kandidaatschap zullen staven met onder meer aandacht voor het grote historische- en erfgoedwaarde. 

De kloof Los Gaitanes is beschermd natuurgebied. Daarnaast is er bewijs van prehistorische menselijke aanwezigheid gevonden in de grot van Ardales. Onlangs bleek uit een wetenschappelijk onderzoek dat de schilderingen die daarin zijn aangetroffen mogelijk tot de oudste ter wereld behoren die ooit zijn bestudeerd. 

Dan is er nog de Iglesia Rupestre de Bobastro, de resten van een kerk die getuige was van de Mozarabische opstand. Ook het grafmonument La Aguilillas in Camillas kan toegevoegd worden. Daarbij wil men de waterkrachtcentrale en de oude loop van de Caminito del Rey toevoegen als voorbeeld van engineering ten dienste van Málaga, alsmede de stuwmeren van El Chorro, Conde del Guadalhorce en Gaitanejo. 

Voor het kandidaatschap is maximale steun nodig. Hiertoe heeft de provincie 25.000 tafelkleden gemaakt die uitgedeeld worden in restaurants in het gebied uitgerust met een systeem van augmented reality en directe toegang tot de website waar een handtekening gezet kan worden ten gunste van het kandidaatschap. Kort na de lancering van dit website-onderdeel zijn al 1.576 handtekeningen verzameld.

Tot slot is er een speciaal comité opgericht dat in contact zal treden met de 103 gemeenten in Málaga voor steun. 

Lees ook: Uitbreiding Caminito del Rey wacht op toestemming wisselende regioregering en Caminito del Rey wordt twee keer zo lang en circulair

Dit vind je misschien ook leuk