Vermogensbelasting in Spanje voor niet-residenten

door admin
Vermogensbelasting in Spanje voor niet-residenten

De berekening van de vermogensbelasting is gebaseerd op de totale waarde van deze activa van het individu. Gaat het hier om een niet-resident dan omvat de berekening van de vermogensbelasting alle activa die in Spanje worden aangehouden.

In 2008 werd de Spaanse vermogensbelasting geschrapt uit het systeem. Dit duurde niet lang, want tijdens de economische crisis werd de belasting opnieuw ingevoerd en sindsdien jaarlijks verlengd. In het Staatsblad van 4/7/18 werd de verlenging voor dit jaar aangekondigd met de wet 6/2018 van 3 juli.

Algemene regels vermogensbelasting in Spanje

Op het moment van de berekening van de vermogensbelasting in Spanje dien je niet alleen rekening te houden met de activa en rechten, maar ook met de bijbehorende schulden en verplichtingen. Om de waarde van bijvoorbeeld de woning te berekenen, moet de belastingbetaler de hoogste van de volgende waardes in de aangifte noteren: de fiscale waarde, de kadastrale waarde en de aankoopprijs. De eerste 700.000 euro hiervan zijn vrijgesteld van belasting.

De Spaanse vermogensbelasting is jaarlijks verschuldigd op 31 december en de belastingaangifte moet vóór het einde van juni van het jaar daarop worden ingediend en betaald. Voor dit jaar heeft u dus nog een kleine twee maanden de tijd.

De verplichting tot de aangifte van vermogensbelasting in Spanje geldt voor alle belastingbetalers met een positief resultaat en ook voor belastingplichtigen van wie de bezittingen en rechten een waarde hebben van meer dan 2.000.000 euro, zelfs als hun belastingaangiften negatief zijn en ze daarom dus niet hoeven te betalen.

De vermogensbelasting is in heel Spanje van toepassing, hoewel elke autonome gemeenschap het vrijgestelde minimum, het belastingtarief, aftrekposten en bonificaties kan reguleren op voorwaarde dat ze compatibel zijn met de standaardwet.

De wet onderscheidt twee soorten belastingplichtigen op basis van hun fiscale woonplaats:

1. Belastingplichtige door persoonlijke verplichting – van toepassing op inwoners van Spanje. Deze worden belast voor al hun bezittingen, ongeacht of deze zich in Spanje bevinden of niet, en de rechten die in Spanje of in het buitenland kunnen worden uitgeoefend.

2. Belastingplichtige door zakelijke verplichting – van toepassing op alle niet-residenten in Spanje. Ze worden alleen belast over de activa in Spanje en over de rechten die in Spanje kunnen worden uitgeoefend.

Bij vragen over dit onderwerp of behoefte aan hulp bij het doen van de aangifte van je vermogensbelasting in Spanje, neem dan vrijblijvend contact op met Welex. De fiscalisten van dit kantoor in Marbella (Málaga) bieden je graag hun vakkundige hulp.

Dit vind je misschien ook leuk