Beleggen en de handelsoorlog VS – China

door admin
Beleggen en de handelsoorlog VS – China

In de handelsoorlog tussen de VS en China ergert de VS zich over het feit dat China via subsidies of heffingen zijn binnenlandse markt afsluit voor andere landen, maar wel zelf wel veel exporteert. Beide landen willen uiteindelijk hun eigen markt beschermen door protectionistische maatregelen te treffen. Het is geen eerlijke strijd: China exporteerde voor maar liefst 524 miljard dollar naar de Verenigde Staten in 2017, terwijl de VS voor slechts 188 miljard naar China verscheepte.

Trump verhoogde inmiddels het tarief tot 25 procent op 250 miljard dollar aan goederen uit China. Dit land houdt echter de strijd vol, ondanks dat de VS de belangrijkste exportmarkt voor China is. Volgens China is de houding van Washington bepalend. Als de VS de spanningen eenzijdig laat escaleren, zullen tegenmaatregelen volgen. Aanstaande zaterdag zullen Trump en Xi Jinping elkaar ontmoeten op de G20 vergadering in het Japanse Osaka.

Oorsprong handelsoorlog VS – China

De handelsoorlog tussen China en de VS ontstond in juli 2018 door de ambitieuze plannen van de Chinese regering om China te veranderen van een low end engineering country in een high end producing country. Hiertoe werden twee projecten geïntroduceerd; ‘BRI’ en ‘Made in China 2025’. BRI staat voor Belt & Road Initiative. Het is een ontwikkelingsstrategie waarmee China infrastructuur over land en zee ontwikkelt en investeert in 152 landen wereldwijd. Het Made in China 2025 plan behelst dat China hogere tarieven invoert op Chinese producten, met name IT en robotica. Het tweede plan stuit het meest tegen de borst van de Amerikanen. Die vinden de manier waarop China Amerikaanse kennis en technologieën bemachtigt om Amerika in 2015 technologisch voorbij te streven ‘oneerlijk’. Trump vindt de plannen tegenovergesteld aan wat wij in onze westerse, vrije en liberale economie gewend zijn.

Slachtoffers handelsoorlog VS – China

Wie zijn nou de voornaamste slachtoffers in deze handelsoorlog? Martin Totté van BinckBank Spanje zegt hierover het volgende: ‘Zoals in elke oorlog er altijd slachtoffers vallen, geldt dat ook voor deze handelsoorlog. Wat er in de kern gebeurt is dat zowel de Chinese regering als die van de VS de tarieven verhogen om producten van het ene naar het andere land te krijgen. Dat klinkt erg simpel, maar zorgt er wel voor dat producten zoals auto’s of blikjes cola veel duurder worden dan ze eerder waren. Waar eerst 10 procent belasting over producten betaald moest worden, is dat nu opeens 25 procent.  Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft berekend dat als het zo doorgaat dit nog vóór 2020 zal leiden tot een afroming van 0,5 procent van de wereldwijde economische groei.

‘Wat er de komende maanden of zelfs het komend jaar zal gebeuren is een groot vraagteken’, zegt Totté. ‘Wat we wel weten is dat China, in de ogen van Donald Trump meer in de agressieve modus schiet dan in de houding van een economische handelspartner. Dat ziet er niet goed uit. China wordt steeds specifieker in de besluiten om de plannen en tariefsverhogingen van de VS tegen te gaan. Trump op zijn beurt zal steeds harder zijn best doen om die plannen tegen te houden.’

De handelsoorlog kan natuurlijk met een sisser aflopen. Iets dat Totté en velen met hem van harte hopen. Desondanks adviseert de accountmanager van BinckBank Spanje beleggers altijd om rekening te houden met de risico’s in hun portfolio. Zitten daarin bijvoorbeeld individuele bedrijven die blootstaan aan de elementen van de handelsoorlog dan dient men waakzaam te zijn.

Binck Spanje & Portugal

Het team van Binck Spanje & Portugal woont en werkt al jaren in het zuiden van Europa. Het kantoor van Binck is gevestigd in Marbella. Met of zonder afspraak bent u daar altijd welkom. Bovendien heeft Binck een flex-kantoor in het Nederlands Business Centrum in La Nucia (Costa Blanca) waar elke twee maanden leden van het team een paar dagen aanwezig zijn. U kunt er terecht voor een kopje koffie, een goed gesprek of om even rustig in de diverse financiële (dag)bladen te lezen. Wilt u meer weten, neem dan contact op in Spanje: +34 952 924 011 of info@binckspanje.com. Voor actuele informatie kunt u Binck Spanje & Portugal ook volgen via Facebook.

 

Martin Totté is account manager voor BinckBank Spanje. De informatie in dit artikel dient niet te worden geïnterpreteerd als persoonlijk beleggingsadvies of als enige specifieke aanbeveling voor bepaalde soorten beleggingen. Wij adviseren u om alleen te investeren in financiële beleggingen die u volledig begrijpt en in die overeenstemmen met uw risicobereidheid en risicoprofiel. Aarzel niet om contact op te nemen met BinckBank Spanje, die met genoegen uw vragen beantwoordt. De vergoeding van Martin Totté heeft geen invloed gehad op zijn specifieke aanbevelingen of opvattingen in dit artikel. Martin Totté heeft geen banden of belangen in de instrumenten die worden besproken in dit artikel.

Dit vind je misschien ook leuk