Campagne “stranden peukenvrij” van start in Fuengirola

door admin
Campagne “stranden peukenvrij” van start in Fuengirola

De campagne, gedoopt ‘stranden peukenvrij’, bestaat onder meer uit het verstrekken van 4.200 conisch gevormde asbakken waarin strandgasten hun peuken en ander afval kunnen deponeren. Voor de conische vorm is gekozen omdat de asbak dan gemakkelijk in het zand vast te zetten is. Een deksel op de asbak waarborgt de hygiëne.

Vervuilend

Sigarettenpeuken zijn een zeer vervuilend omdat ze zijn gemaakt van monoacetaat, een niet biologisch afbreekbaar materiaal dat is afgeleid van aardolie en 15 jaar nodig heeft om te ontleden. Elke peuk in het zand kan tot 25 liter water vervuilen met alle gevolgen van dien voor het zeeleven en de flora en fauna van de kust.

Omdat sigarettenpeuken zo klein zijn, hebben de reinigingsdiensten grote moeite ze te verwijderen. Dit levert weer een hogere kostenpost op voor de kustgemeentes. De duizenden sigarettenpeuken die dagelijksop het strand worden achtergelaten zijn eenvoudig te voorkomen door een asbak mee te nemen of ander voorwerp waar uitgemaakte peuken in bewaard kunnen worden tot men bij een prullenbak is. 

Leestips

Sigarettenpeuken groot probleem voor marien ecosysteem

Ook roken op het strand wordt in Spanje aangepakt

Estepona heeft eerste rookvrije strand van de Costa del Sol

Dit vind je misschien ook leuk