Costa del Sol niet langer favoriet toevluchtsoord voor criminelen

door admin
Costa del Sol niet langer favoriet toevluchtsoord voor criminelen

Volgens gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken werd deze dalende lijn van het aantal aanhoudingen aan de Costa del Sol tien jaar geleden al ingezet. In 2012 werden er in Málaga nog 129 aanhoudingen verricht, in 2018 waren dit er nog maar 76.  

Meer aanhoudingen in Barcelona en Madrid

In Barcelona daarentegen stijgen deze aantallen van 57 aanhoudingen in 2012 naar 95 aanhoudingen in 2018 en in Madrid worden er jaarlijks gemiddeld 150 aanhoudingen verricht. Uit deze gegevens valt op te maken dat de Costa del Sol niet langer prioriteit heeft voor criminelen die voor de politie op de vlucht zijn.

Volgens de GRECO (gespecialiseerde politie-eenheid tegen de georganiseerde misdaad) van de Costa del Sol is het dalende aantal aanhoudingen een gevolg van de toegenomen alertheid van de politie. Criminelen zouden volgens de GRECO er nu eerder voor kiezen te vluchten richting Dubai waar zich ook de Ierse maffia schuilhoudt. Naast Dubai zijn ook de Latijns-Amerikaanse landen favoriete toevluchtsoorden en binnen Spanje zijn dat Alicante, de Costa Brava en de Balearen.

Criminelen in Málaga

De criminelen die zich in Málaga ophouden zijn afkomstig uit verschillende landen zoals Marokko, Engeland, Scandinavische en Latijns-Amerikaanse landen. In vrijwel alle gevallen (90%) gaat het om drugshandel en aanverwante criminele activiteiten. Velen van hen proberen aan de Costa del Sol een handel in cocaïne op te zetten. De groep criminelen, hoofdzakelijk mannen, bestaat uit onder andere huurmoordenaars, overvallers en motorgangs. En er zijn uitzonderlijke gevallen zoals de Zweedse vrouw die in 2018 is aangehouden wegens de verkoop van video’s van seksuele aard van haar minderjarige dochters. De vrouw was werkzaam in Benalmádena voor een bedrijf dat bemiddelde in woningen voor Zweedse expats. Er zijn dus zowel criminelen die aan het normale leven deelnemen en hun kinderen naar school brengen, als criminelen die zich zorgvuldig voor de politie verscholen houden.

Angst voor vijandige groeperingen

Niet alleen de toegenomen alertheid van de politie houdt criminelen weg uit de Costa del Sol, ook uit angst om in contact te komen met vijandige criminele groepen wordt steeds vaker voor andere toevluchtsoorden zoals Griekenland of Italië gekozen.

Dit vind je misschien ook leuk