Rechter doet uitspraak in Andalusische miljoenenfraudezaak ERE

door admin
Rechter doet uitspraak in Andalusische miljoenenfraudezaak ERE

In de uitspraak die gisteren is gedaan door het hooggerechtshof van Sevilla worden vrijwel alle straffen aan de verdachten opgelegd die door het anti-corruptieparket waren geëist. Hoofdverdachten in een van de grootste corruptieschandalen van Spanje zijn de voormalige premiers van Andalusië Manuel Chavel (PSOE) en Jose Antonio Griñan (PSOE).

Verduistering van 680 miljoen euro

De regioregering van Andalusië implementeerde tussen 2000 en 2009 een reorganisatieregeling voor noodlijdende bedrijven waarvoor een budget van 680 miljoen euro was uitgetrokken. Dit geld werd echter buiten de juridische procedures en zonder enig toezicht doorgesluisd naar personen uit de eigen kring die hier geen recht op hadden.

Premiers van regioregering zijn hoofdverdachten

Jose Antonio Griñan, premier van Andalusië van 2009 tot 2013, is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens verduistering van overheidsgeld en ambtsovertreding. Manuel Chaves, premier van Andalusië van 1990 tot 2009, is veroordeeld tot negen jaar schorsing uit publieke functies wegens ambtsovertreding.

Overige verdachten

In de zaak ERE krijgen ook een aantal voormalige regioministers straffen opgelegd. Gaspar Zarrías krijgt negen jaar schorsing, Antonio Fernández krijgt zeven jaar en elf maanden gevangenisstraf en negentien en een half jaar schorsing, Francisco Vallejo en José Antonio Viera krijgen beiden zeven jaar gevangenisstraf en achttien jaar schorsing, Magdalena Álvarez krijgt negen jaar schorsing en Carmen Martínez Aguayo krijgt zes jaar gevangenisstraf en vijftien jaar schorsing opgelegd.  

Ook een aantal ex-raadsleden moeten hun straf incasseren. Voor Agustín Barberá is dat zeven jaar gevangenisstraf en achttien jaar schorsing, voor Jesús María Rodríguez is dat zes jaar gevangenisstraf en vijftien jaar schorsing en voor José Salgueiro is dat negen jaar schorsing.

Voor de voormalige algemeen directeuren voor Werkgelegenheid zijn de volgende straffen uitgesproken: Antiono Vicente Lozano krijgt negen jaar schorsing, Francisco Javier Guerrero krijgt zeven jaar en elf maanden gevangenisstraf en negentien en een half jaar schorsing en Juan Márquez krijgt zeven jaar gevangenisstraf en achttien jaar schorsing opgeleged.

Twee verdachten vrijgesproken

Van de in totaal 21 verdachten, zijn twee verdachten vrijgesproken. De eerste is de voormalige raadsinspecteur van de regioregering Manuel Gómez. Tegen hem was door het parket zes jaar gevangenisstraf en tien jaar schorsing geëist. De tweede vrijgesproken verdachte is Francisco del Río, voormalig hoofd van de juridische dienst van de regioregering. Tegen hem was tien jaar gevangenisstraf geëist.

Een viertal secretarissen-generaal voor Werkgelegenheid zijn vrijgesproken voor verduistering van publiek geld, maar zijn wel veroordeeld voor ambtsovertreding. Dat zijn Javier Aguado, Lourdes Medina en Juan Francisco Sánchez. Voormalig algemeen directeur van het Andalusisch Agentschap voor Innovatie en Ontwikkeling (IDEA) Jacinto Cañete wordt geen gevangenisstraf opgelegd, maar wordt wel geschorst uit openbare functies. Voormalig algemeen directeur van IDEA Miguel Ángel Serrano krijgt zes en een half jaar gevangenisstraf en zeventien jaar schorsing opgelegd.

Dit vind je misschien ook leuk