Wat mag je verwachten van de Vereniging van Eigenaren in Spanje?

door admin
Wat mag je verwachten van de Vereniging van Eigenaren in Spanje?

Een van die gewijzigde verplichtingen is dat de VvE ervoor moet zorgen dat de gemeenschappelijke zones voor iedereen toegankelijk blijven. Daarbij zijn eigenaren van appartementen of penthouses in een groter gebouw of in een urbanisatie verplicht om maandelijks bij te dragen aan het reservefonds van de VvE. Met deze wijziging duidt de wetgever het reservefonds aan als een garantie voor de solvabiliteit van de VvE in Spanje. Ook kunnen de specifieke verplichtingen worden bepaald, die met dit reservefonds betaald moeten worden. 

Met het reservefonds kan de VvE tegemoet komen aan alle noodzakelijke onderhouds- en herstelwerken in het gezamenlijke gebouw of de urbanisatie. Het gaat dan om gemeenschappelijke ruimtes zoals trappenhuizen, liften, hallen, tuinen, buitengevels, daken of parkeerterreinen.

Het reservefonds dient altijd als minimumbedrag 10% te bevatten van de laatste begroting. Voor de wijziging was dit nog 5%. Met het geld uit het reservefonds kan een VvE bijvoorbeeld een verzekeringscontract afsluiten om bijvoorbeeld schade als gevolg van noodweer van de urbanisatie te dekken of een contract afsluiten voor onderhoud van het gebouw of van de gemeenschappelijke ruimten of groenzones.

Een van de doelen die de wetgever met de verhoging van het reservefonds voor ogen heeft, is dat alle gemeenschappelijke ruimten toegankelijk zijn voor alle inwoners, ook voor die met een handicap of voor bewoners die ouder zijn dan 70 jaar. Aanpassingen voor die bewoners dienen uit het reservefonds betaald te worden. De voorwaarde is wel dat het nettobedrag van de aanpassingen minder moet zijn dan 12 maandelijkse betalingen van de gewone uitgaven.

Heeft u twijfels over de situatie in uw urbanisatie, de werkwijze van uw VvE of bent u niet in staat alle ruimtes gemakkelijk te betreden en wilt u bezien wat uw rechten zijn? Neem dan contact op met Welex, uw advocatenkantoor in Marbella. Bij Welex werken advocaten en economen die uw taal spreken en jarenlange ervaring hebben met de wet- en regelgeving in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk