Campagne gaat buitenlanders in Spanje stimuleren zich te registreren

door admin
Campagne gaat buitenlanders in Spanje stimuleren zich te registreren

Afgelopen november telde de gemeente Marbella voor het eerst meer dan 150 duizend inwoners, dat zijn er ruim 10 duizend meer dan het vorig jaar. Dat levert Marbella een voordeel op, want bij meer dan 150 duizend inwoners wordt het budget waarover de gemeente beschikt verruimd. En dat komt weer ten goede aan de inwoners van de Costa del Sol.

Registratie voor inwoners bij de gemeente is verplicht, maar niet alle buitenlanders hebben zich als inwoner aangemeld. Dat betekent dat er in werkelijkheid meer inwoners zijn dan het aantal waarop de het gemeentebudget en de dienstverlening zijn gebaseerd. Volgens een inschatting die in 2012 werd gemaakt, wonen er meer dan een half miljoen buitenlanders aan de Costa del Sol die zich niet officieel hebben ingeschreven.

Alleen voordelen

Gemeentes uit de provincie Málaga vermoeden dat buitenlanders zich niet registreren vanwege de bureaucratische administratieve afhandeling of uit angst een sociale uitkering te verliezen of dubbel betaling te moeten betalen. Volgens Arantxa López, gemeenteraadslid voor vreemdelingenzaken in Mijas, is dit een misvatting en levert registratie alleen maar voordelen voor de inwoners op. In haar gemeente komt zo’n 40% van de 35 duizend inwoners uit het buitenland.  

Meer inwoners, meer geld

Voor gemeentelijke instellingen is het beschikbare budget voor een groot deel afhankelijk van het aantal geregistreerde inwoners. Met het budget wordt de openbare dienstverlening en infrastructuur gefinancierd. Concreet betekent een toename van duizend geregistreerde inwoners dat een gemeente één brandweerman meer kan inzetten. 2,4 duizend geregistreerde inwoners meer komt neer op een extra vuilniswagen en met 2,5 duizend registraties is de gemeente vier politieagenten rijker. Bovendien krijgen geregistreerde buitenlanders stemrecht bij lokale en Europese verkiezingen, toegang tot het gezondheidszorgsysteem, fiscale voordelen en voor mensen boven de 65 zijn er gratis culturele en sportieve activiteiten. Ook mag deze groep dan gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.

Dit vind je misschien ook leuk