Schikking tussen eigenaar waterput en ouders Julen in Spanje

door admin
Schikking tussen eigenaar waterput en ouders Julen in Spanje

Het is bijna een jaar geleden dat het lichaam van de tweejarige peuter Julen uit de waterput werd gehaald. Nadat de peuter in een waterput viel, duurde het dertien dagen om zijn levenloze lichaam uit de put te halen. Autopsie wees uit dat hij enkele minuten na zijn val was overleden.

Moord door grove nalatigheid

Vandaag zou de rechtszaak starten tegen David Serrano, eigenaar van het terrein waar de put zich bevond. Hij werd beschuldigd van moord door grove nalatigheid omdat hij de illegaal gegraven put onvoldoende had beveiligd. Naar eigen zeggen zou hij de vader hebben gewaarschuwd voor deze put, maar de ouders geven aan geen weet te hebben gehad van de waterput op het terrein van Serrano.

Schikking met ouders dag voor rechtszaak

Een dag voordat het officiële verhoor van Serrano zou starten, hebben de ouders van Julen een schikking getroffen met de eigenaar van het terrein. Met de schikking erkent Serrano dat hij vanwege nalatigheid verantwoordelijk is voor de dood van Julen. De eigenaar van het terrein dient een schadevergoeding van maximaal 180.000 euro te betalen aan de ouders en hij heeft een gevangenisstraf van een jaar geaccepteerd.  

Aanvankelijk was het de bedoeling dat vandaag de eerste van de zes zittingen zou plaatsvinden waar David Serrano berecht zou worden. Justitie eiste drie jaar gevangenisstraf en de advocaat van de ouders hadden ingezet op drie-en-een-half jaar.

Beschuldigde hoeft wellicht helemaal niet naar gevangenis

De schikking kwam nadat Serrano openlijk zijn excuses heeft aangeboden aan de ouders van Julen. Het Openbaar Ministerie heeft de schikking reeds goedgekeurd. Als ook de rechter akkoord is, kan het zijn dat Serrano helemaal niet naar de gevangenis hoeft. In Spanje hoeven straffen korter dan twee jaar vaak niet uitgezeten te worden als het gaat om een eerste berechting. Vooralsnog is het nog niet duidelijk of dit ook bij Serrano het geval is.

Dit vind je misschien ook leuk