Antonio Banderas en film Dolor y Gloria winnen Goya’s in Málaga

door admin
Antonio Banderas en film Dolor y Gloria winnen Goya's in Málaga

Vele uren voor aanvang van het gala van de ‘Spaanse Oscars’ op zaterdagavond 25 januari verzamelden de moedigste filmfans zich al buiten het stadion om een mooi plaatsje te bemachtigen bij de rode loper om de sterren daar later van dichtbij te kunnen bewonderen. Er was nergens beschutting en in de omgeving gold code oranje wegens hevige regen. 

De 34ste editie van het gala werd voor het eerst in ‘filmstad’ Málaga georganiseerd, waar al 22 jaar het belangrijk filmfestival ‘Festival de Málaga’ plaatsvindt. De uitreiking van de Goya Awards werd werd gepresenteerd door Andreu Buenafuente (gastheer van een Spaanse talkshow) en Silvia Abril (actrice en cabaretière).

Voor het gala van zaterdagavond werd gekozen voor een niet echt filmische locatie: namelijk een grote sporthal. De organisatoren wilden echter in deze enorme ruimte het spectaculairste uitreikingsfeest organiseren in de geschiedenis van ‘Los Goya’.

Beste film

De prijs voor de beste film ging naar Dolor y Gloria, een Spaanse dramafilm geschreven en geregisseerd door Pedro Almodóvar met Antonio Banderas, Penélope Cruz, Asier Etxeandia en Julieta Serrano in de belangrijkste rollen.

Zeven Goya’s en 16 nominaties

Regisseur Pedro Almodóvar, zijn cast en productieteam konden in totaal zeven keer verheugd opspringen. De film, die ook bekend is onder de Engelstalige titel Pain & Glory, ontving ook een Goya in de volgende categorieën: beste regisseur , beste mannelijke hoofdrol, beste vrouwelijke hoofdrol, beste regie, beste vrouwelijke bijrol, beste oorspronkelijke draaiboek, beste filmmuziek en beste montage. De film was genomineerd voor een Goya in nog negen andere categorieën.

Malagueño Antonio Banderas

Voor de in Málaga geboren en getogen acteur Antonio Banderas was het uiterst bijzonder om in zijn eigen stad zijn eerste Goya voor zijn acteerwerk in ontvangst te nemen. Hij onthulde dat het drie jaar geleden was dat hij aan de gevolgen van een hartaanval leed, dus zag hij de belangrijke prijs als ‘een cadeau voor zijn verjaardag’. ‘Ik leef niet alleen, maar ik voel me heel levendig’, verklaarde Banderas die zijn werk met Pedro Almodóvar omschreef als ‘een heel speciale reis, uniek en anders dan alles wat hij ervoor heeft gedaan.’

In de film heet hij Salvador Mallo en is hij een 60-jarige getormenteerde filmmaker die op zijn lauweren rust en gekweld door fysieke en emotionele pijn terugblikt op zijn jeugd en zijn relatie met zijn moeder (Penélope Cruz). De rustige, nostalgische en droevige film is volgens filmcritici het persoonlijkste en intiemste werk van de 69-jarige Almodóvar geworden.

De acteur uit Málaga prees de andere zwaargewichten van films waarmee hij concurreerde: Antonio de la Torre voor zijn hoofdrol in The Infinite Trench, Karra Elejalde voor While the war last en Luis Tosar voor Who kill kill iron. Hoewel Banderas vijf keer was genomineerd voor een Goya en vijf jaar geleden een Goya de Honor won, is dit de eerste Goya die hij ontvangt voor een van zijn rollen. 

Andere Goya’s

De Goya de Honor ging naar actrice, flamencozangeres en danseres Pepa Flores (1923-1995); Belén Cuesta kreeg een Goya als beste actrice voor haar rol in La trinchera infinita; De Goya voor beste mannelijke debuutrol ging naar Enrique Auquer in Quien a hierro mata; Beste mannelijke bijrol Eduard Fernández in Mientras dure la guerra

Klik hier voor de complete lijst van winnaars in de krant El Mundo en hier voor foto’s van alle sterren in het Spaanse roddelblad Hola.

Premios Goya

De Goya werd in 1987 ingesteld omdat er behoefte was aan een Spaanse filmprijs in de stijl van de Franse César. Sindsdien wordt de prijs aan het begin van elk jaar uitgereikt, in een ceremonie die lijkt op die van de uitreiking van de Academy Award. De prijs bestaat uit een bronzen borstbeeldje van Francisco Goya.

Lees ook: 

Antonio Banderas beste acteur tijdens Filmfestival in Cannes

Dolor y Gloria is Spaanse inzending voor Oscars

Antonio Banderas opent eigen theater in Málaga

Opschudding in Spanje vanwege categorisering Antonion Banderas als gekleurd

Dit vind je misschien ook leuk