Nu al stekende muggen in Spanje door extreem hoge temperaturen

door admin
Nu al stekende muggen in Spanje door extreem hoge temperaturen

De winter is nog niet afgelopen of er lopen al gekwelde mensen in Spanje rond die op zoek gaan naar anti-muggenmiddelen. Precies op de dag dat de gemiddelde temperaturen in januari 2020 werden gepubliceerd door weerinstituut Aemet. Hieruit blijkt dat de afgelopen maand januari de warmste was die ooit in Spanje werd gemeten. Dit nieuwe record gaat gepaard met een nieuw record in de winter van de hoge temperaturen begin februari.

A-typische temperaturen brengen ook a-typische fenomenen met zich mee, zoals muggen. Deze vervelende insecten steken doorgaans pas in de zomermaanden, maar hebben op diverse plaatsen in Spanje nu al de oorlog verklaard aan hun slachtoffers.

De provincie Málaga is een van de plaatsen waar muggen al flink actief blijken te zijn. Vooral inwoners van de Guadalhorce Vallei moeten te vroeg weer gaan wennen aan het gebruiken van anti-muggenmiddelen en andere insecticiden om te voorkomen dat ze gestoken worden. 

De muggen hebben daar namelijk nu een prima klimaat om zich te ontwikkelen. Er is veel stilstaand zoet water en de temperatuur is relatief hoog. In de hele regio herinneren tal van plassen met water nog aan de hevige en aanhoudende neerslag van twee weken geleden. Hier hebben de muggen zich naar hartelust kunnen voortplanten. Larven hebben slechts één week nodig om een volwassen mug te worden die kan steken. Door de hoge temperaturen neemt ook die van het water toe, wat het reproductieproces alleen nog maar versneld. Gunstig voor de mens is dat het voorlopig niet lijkt te gaan regenen. Bij gebrek aan water blijven de eitjes en larven slapend zonder volwassen te worden.

Gevolg van ander klimaat?

Volgens Raimundo Real, professor in de Zoölogie aan de Universiteit van Málaga (UMA) gaat het veel te ver om te concluderen dat de vroege, stekende muggen een gevolg zijn van de klimaatverandering. Wel wijst hij er in de krant Sur op dat de hoge temperaturen van de afgelopen weken wel van invloed kunnen zijn, evenals de steeds milder wordende winters.

Als voorbeeld merkt Real op dat steeds meer insectenetende soorten in de winter in Málaga blijven. ‘Ik zie bijvoorbeeld zwaluwen die nu veel actiever zijn dan normaal in de winter. Dat betekent dat ze goed te eten hebben en ook muggen eten!’

De professor pleit voor aanpassing aan nieuwe omstandigheden en de aan veranderingen in het ecosysteem. ‘Als de mug er is, dan ook het muskietennet, het roodborstje en levendige vijvers met libellen en amfibieën. Daar komt bij: muggen zijn ook nodig. Van belang is niet om ze te vrezen of uit te roeien, maar jezelf gewoon goed ertegen te beschermen.’

Real werd zelf ook al twee keer gestoken, zo vertelt hij in de krant Sur. Voor wie muggen verafschuwt: Als regen de komende periode uitblijft, zoals het er wel naar uitziet, en de plassen opdrogen en de temperaturen weer dalen, dan zal het aantal muggen gelijk ook drastisch weer afnemen.

Dit vind je misschien ook leuk