Málaga wil financieel district met hoge torens aan haven

door admin
Málaga wil financieel district met hoge torens aan haven

Málaga wil zijn aantrekkelijkheid op ondernemers in de technologische sector verder vergroten en zich bewegen naar de voorhoede op dit gebied ten opzichte van andere Spaanse en Europese steden. Daarbij moet het project ‘The City’ leiden tot een verdere integratie van de haven met het historische centrum. Ondernemers, winkeliers en horecabedrijven vinden het ontwerp van Asenjo (te zien op de foto op deze pagina) prachtig. 

Het gaat om de bouw van tien torens die een revolutie betekenen voor het huidige ontwerp en de nabije omgeving van de haven. De torens komen voor de bestaande gebouwen aan de Muelle de Heredia te liggen. De bewoners daarvan zien nieuwe wolkenkrabbers in hun uitzicht niet zo zitten. Velen hebben in de afgelopen jaren hoge prijzen betaald om in de veelal gerenoveerde, monumentale panden een plekje te bemachtigen.

Tegenstand komt er ook vanuit de oppositiepartijen PSOE en Adelante Málaga. Die beroepen zich op het feit dat het huidige bestemmingsplan van het centrum zich al in een grenssituatie.

De Confederatie van Ondernemers in Andalusië (CEA) ziet het voorstel van de gemeente als een oplossing voor een van de grootste problemen van Málaga op dit moment: het gebrek aan ruimte voor kantoren. De voorzitter, Javier González de Lara, kwalificeert het project als ‘zeer interessant’ en gelooft dat als het project uitgevoerd wordt dit de ‘definitieve stap betekent om de integratie van de haven met het centrum te voltooien. Wel moet hiervoor overeenstemming zijn tussen de gemeente Málaga en de havenautoriteit.

De president van de Kamer van Koophandel in Málaga, Sergio Cuberos, steunt de mogelijke transformatie van de haven eveneens. ‘Ik zie een zeer aantrekkelijk project, ik zie een moderne stad en een zone met ontzettend veel mogelijkheden om bedrijven te trekken uit de technologische sector’.

Ook de voorzitter van Aehcos, de horecavereniging, Luis Callejón deed zijn zegje in de krant Sur en spreekt over een ‘noodzakelijke hermodellering van de stad’. Het voorstel voorziet eveneens in gebouwen die als hotel gaan dienen en daarmee wordt het probleem van te weinig hotelbedden in de stad opgelost. Niet optimistisch is hij over de tegenstand van de buurtbewoners  en de te voorziene bureaucratische processen. Volgens de voorzitter van Mahos, Javier Frutos is ‘The City’ een mogelijkheid om de stad minder afhankelijk te maken van het toerisme alleen.

Voor de tegenstanders van het project is het gelukkig nog lang niet zover en moeten er nog heel wat hobbels worden genomen. Eerst moet er een milieutechnische analyse gemaakt worden. De havenautoriteit moet het goedkeuren. Dan moet het project naar de regionale regering voor goedkeuring. Ook moet het worden getoetst aan de Ley de Costa, de kustwet die weer onder de centrale regering valt. Omdat enkele gebouwen hotels zullen worden moet eveneens de Spaanse ministerraad zich erover buigen. 

Dit vind je misschien ook leuk