Eerste ondergrondse tabaksfabriek van Europa ontdekt in Zuid-Spaans dorpje

door admin
Eerste ondergrondse tabaksfabriek van Europa ontdekt in Zuid-Spaans dorpje

De politie wist dat er op de betreffende finca met alleen een paardenstal illegale praktijken plaatsvonden, maar kon niets vinden. Toch wees onderzoek van het elitekorps van de Guardia Civil (UCO) dat er een illegale tabaks- en drugsfabriek moest zijn. De eigenaren waren al opgepakt, maar er bleken nog zes mannen in de ondergrondse bunker te zitten.

Na een zoektocht van 16 uur besloten agenten eindelijk met zwaar materiaal de grote container in de paardenstal te verplaatsen. Zo ontdekten ze de toegang tot de illegale fabriek met een productiecapaciteit van 3.500 sigaretten per uur. De ruimte lag vier meter onder de grond.

Groot was de schok toen ze ontdekten dat er nog zes werknemers in vast zaten die bijna waren gestikt. Het ventilatiesysteem functioneerde op diesel die elke dag bijgevuld moest worden. Omdat de eigenaren al waren opgepakt, konden die dat niet meer doen. De politie heeft bovendien de klopsignalen en het wanhopige roepen van de zes mannen onder de grond niet gehoord. De wanden van de fabriek waren goed geïsoleerd om het geluid van de machines te dempen om ontdekking door de autoriteiten te voorkomen.

De agenten ontdekten dat de zes werknemers permanent in de fabriek woonden, te zien aan de bedden en de aanwezigheid van een klein keukentje. Het scheelde volgens de politie niet veel of de fabriek was ook hun graf geworden.

De zes mannen, allen uit Oekraïne, konden nog worden gered. Ze bleken tijdens hun werkzaamheden amper contact gehad te hebben met de buitenwereld en leefden in uiterst ongezonde omstandigheden. Hun werkgevers brachten nadat ze waren opgepakt de politie ook niet van hun bestaan op de hoogte, ondanks dat ze van het risico daarvan op de hoogte waren.

De operatie ‘Hannibal’ leverde uiteindelijk 20 gearresteerden op en 13 huiszoekingen. Hierbij werden 153.000 pakjes sigaretten in beslag genomen die klaar waren voor de verkoop, 17.600 kilo tabak, 20 kilo hasj en 144 kilo marihuana. De eigenaren van de illegale tabaks- en drugsfabriek zijn Brits en Litouws. Twee van hen waren op de vlucht voor justitie in hun eigen land en waren daar beschuldigd van aan drughandel gerelateerde delicten.

Volgens bronnen bij de politie is het de eerste keer dat een illegale fabriek van deze omvang onder de grond is aangetroffen in Europa.

Dit vind je misschien ook leuk