Het is en blijft warm de komende dagen in zuiden en oosten van Spanje

door admin
Het is en blijft warm de komende dagen in zuiden en oosten van Spanje

Zelfs in Noord-Spanje liggen de temperaturen veel hoger dan normaal met bijvoorbeeld 21 graden in Vigo. Op de Balearen beïnvloedt het warme weer al het platteland en de gewassen. Hier en daar ontspruiten de wijnstokken, terwijl het nog het seizoen is om ze te snoeien. Ook sinaasappelbomen en olijfbomen staan in bloei.

De hoge temperaturen verkorten de periode van winterslaap waardoor planten en bomen minder tijd van rust hebben. Dat betekent volgens experts dat de fruitproductie van deze gewassen veel minder zal zijn. Bovendien is de kans groot dat het nog koud gaat worden de komende weken. Als gewassen al in bloei staan, kan dat aanzienlijke schade opleveren.

Toch is het gebrek aan neerslag zorgwekkender dan de hoge temperaturen, volgens Antoni Garcias, voorzitter van de landbouwvereniging op Mallorca. En het gebrek aan kou geeft insecten meer kans plagen te vormen die bomen en planten aanvallen. ‘Drie of vier dagen met temperaturen rond het vriespunt is niet genoeg om hier een einde aan te maken’, zegt Garcias.

Stabiel weer

Boven het Europese continent is sprake van een anticiclonische blokkade. Daardoor is het weer ongebruikelijk stabiel voor de tijd van het jaar en komt daar volgens het Spaanse weerinstituut Aemet de komende week nog geen verandering in. In de loop van de week vanaf dinsdag is er kans op regen in de noordelijke helft van Spanje en donderdag ook in het oosten en op de Balearen. In het zuiden en oosten van het land blijft het overwegend zonnig met hier en daar lichte bewolking.  

Dit vind je misschien ook leuk