Granada komt met bar-winkel tegen ontvolking en eenzaamheid in Spanje

door admin
Granada komt met bar-winkel tegen ontvolking en eenzaamheid in Spanje

In de dorpen Limones en Síllar Baja zijn drie jaar geleden de laatste bars gesloten. Met slechts een paar honderd inwoners is het niet rendabel om een bar te hebben waar elke dag maar een paar koffie of biertjes worden uitgeserveerd. Het feit dat er geen bar meer is wil niet zeggen dat inwoners geen behoefte meer hebben aan het sociale aspect ervan. Het spelen van een spelletje of een kletspraatje met de buurman zorgt er vaak voor dat alleenstaanden en ouderen wel hun huis uitkomen.

Ook winkels zijn in sommige dorpen een luxe geworden. Het commerciële aanbod is beperkt tot busjes die langsrijden om brood, vis en medicatie te verkopen. De dichtstbijzijnde winkels voor vlees, groenten en fruit bevinden zich kilometers verderop. Op een enkel jong gezin na, wonen er vaak alleen maar ouderen in deze dorpen. De massale trek van mensen naar grote steden zorgt niet alleen voor bijna lege dorpen, maar ook voor het verdwijnen van alle sociale aspecten van het dorp.

Twintig dorpen Granada zonder bar en winkel

José Entrena van de provinciale raad van Granada bezoekt voor zijn werk vaak dorpen en steden in Granada en kreeg regelmatig te horen dat het niet mogelijk was om ergens koffie te gaan drinken met zijn gezelschap. Dit zetten hem op scherp en hij zette een telling op van dorpen zonder bars en winkels in Granada. Volgens de provinciale raad hebben minstens twintig dorpen in Granada geen bar of winkel meer door het probleem van ontvolking.

Plan om dorpen in Granada weer te laten bloeien

Een paar dagen geleden kondigde Entrena een plan aan en – als dit slaagt – dan kunnen veel dorpen gebruikmaken van een multifunctionele ruimte met een bar en een winkel met de meest noodzakelijke producten. Als gemeentes afstand doen van bepaalde ruimtes en inrichting beschikbaar stellen dan zal de provinciale raad de rest op zich nemen om ervoor te zorgen dat deze plekken worden omgebouwd tot een multifunctionele ruimte waar mensen weer samen kunnen komen.

Op deze manier helpen de gemeentes en de provinciale raad om het ondernemers makkelijker te maken om vanuit deze ruimte een bar of winkel te openen. Het doel is om de dorpen weer aantrekkelijker te maken om te wonen, het mensen makkelijker te maken om hun dagelijkse benodigdheden te halen en het sociale aspect voor eenzame ouderen weer terug te brengen.

Dit vind je misschien ook leuk