Burgemeester Alcalá del Valle gaat zelf helpen in bejaardencentrum

door admin
Burgemeester Alcalá del Valle gaat zelf helpen in bejaardencentrum

In totaal werden 58 mensen in het bejaardencentrum positief getest op het coronavirus, waaronder 38 van de in totaal 42 bewoners en nog eens 20 verpleegkundigen, artsen en schoonmakers. 18 bewoners moesten worden overgebracht naar een ziekenhuis in de buurt. Een van de besmette bewoners is inmiddels aan de gevolgen van Covid-19 overleden.

Op hulp wachten duurt te lang  

“Ik sta niet toe dat in ons bejaardencentrum mensen komen te overlijden!” zei Rafael Aguilera, burgemeester van Alcalá del Valle, voor de Spaanse pers. Sinds de vroege ochtend van afgelopen donderdag helpt Aguilera samen met vier van zijn gemeenteraadsleden zelf in het bejaardencentrum van zijn dorp. De Andalusische regering had toegezegd voor vrijdag met een oplossing te komen, maar toen deze uitbleef kon de burgermeester niet langer meer wachten en is samen met zijn collega’s aan de slag gegaan in het bejaardencentrum om daar de zorgverleners die nu 20 uur per dag werken te ondersteunen.

Niet volgens protocol

De Andalusische regering, die verantwoordelijk is voor het leveren van de faciliteiten in de coronacrisis, neemt het initiatief van Aguilera niet in dank af en beschuldigt hem van paniekzaaierij. Aguilera had op eigen initiatief vervanging gezocht voor de leiding van het bejaardencentrum, maar op maandochtend was de vervanging nog niet verschenen. De provinciale delegatie van de regioregering meent dat Aguila de volksgezondheid in gevaar heeft gebracht door het niet volgen van de protocollen en instructies van het ministerie van Volksgezondheid.

De burgemeester had de hulp ingeroepen van de Spaanse Marine die vanaf maandag assistentie is komen bieden bij het desinfecteren van het bejaardencentrum en de medische zorg voor de bewoners. Volgens Aguilera is het tekort aan personeel er de oorzaak van geweest dat het allemaal zo uit de hand heeft kunnen lopen. Nu moet een aantal gemeenteraadlieden in quarantaine blijven omdat ze in contact zijn geweest met besmette zorgverleners. “We hebben zuurstofapparaten, ambulances en ziekenhuizen nodig (…). Onze ouderen zijn ook mensen. We worden gebeld door familieleden die ons smeken om niemand mee te nemen. Dat als ze in het bejaardencentrum komen te overlijden, ze tenminste nog waardig sterven”, aldus de burgemeester.

Ouderen uit buurgemeenten beschermen

Wegens de grote besmettingshaard in het bejaardencentrum heeft Aguilera zijn hele dorp opgedragen in quarantaine te blijven om te voorkomen dat de haard zich nog verder verspreidt naar de Sierra de Cádiz, een gebied met veel dorpen vol oudere bewoners. “We vragen om uw verantwoordelijkheid om het dorp niet te verlaten. We hebben nu al voor onze kleine gemeente een tekort aan zuurstof, wie weet wat ons anders nog te wachten staat”, liet de aangedane burgermeester van Alcalá del Valle weten.

Vandaag zijn alle bewoners van het bejaardencentrum overgebracht naar een andere locatie zodat alle ruimten in het centrum kunnen worden gedesinfecteerd

Dit vind je misschien ook leuk