Ngo deelt dagelijks meer dan duizend maaltijden uit in Málaga

door admin
Ngo deelt dagelijks meer dan duizend maaltijden uit in Málaga

De werknemers van Naim, een niet-gouvernementele organisatie, weten maar al te goed hoe belangrijk het werk is waar ze zich dagelijks voor inzetten. Zij behoorden zelf ooit tot de risicogroep om in de marges van de samenleving terecht te komen. Nu verzorgen ze de maaltijden voor duizend kwetsbare medemensen die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen: daklozen, mensen die werkloos zijn geworden en geen enkele bron van inkomsten meer hebben en kinderen bij wie er thuis om wat voor reden dan ook geen eten op tafel komt. 

Arbeidskans voor kwetsbare personen 

Om de nodige liefdadigheid te kunnen bieden, besloot de ngo Naim ooit om twee organisaties in het leven te roepen, Inservic en Servicios de Cocina, waarbij mensen met een hoog risico op sociale uitsluiting een arbeidskans werd geboden. Deze mensen zijn afkomstig uit alle lagen van de bevolking, van universitaire studenten die geen aansluiting hebben kunnen vinden op de arbeidsmarkt tot alleenstaande moeders zonder opleiding of werkervaring die ongewild alleen voor de zorg voor de kinderen zijn komen te staan. Verkeerde keuzes, domme pech, een gemis aan een sociaal netwerk of een gemaakte misstap in het leven liggen hier vaak aan ten grondslag. 

26 werknemers van Naim zorgen voor de maaltijden van 82 daklozen in Málaga die tijdens de quarantaine zijn ondergebracht in hostel Inturjoven in Torremolinos. De overige maaltijden brengen ze rond in de wijken Los Asperones en La Palmilla van de stad. En dan zijn er nog de maaltijden voor de 32 met het coronavirus besmette daklozen die zijn ondergebracht in Casa Betania, dat eigendom is van het bisdom Málaga. 

Armoede enorm gestegen sinds de noodtoestand

Het aantal maaltijden dat wordt gedistribueerd is in coronatijd verdubbeld. Enrique Porras, voorzitter van Naim, geeft aan dat de exponentiële toename van de vraag ertoe heeft geleid dat, in samenwerking met de gemeente Málaga, een netwerk moest worden opgezet om zoveel mogelijk mensen zo snel mogelijk te kunnen helpen. De hulpvraag komt niet alleen uit de hoek van de daklozen en de allerarmsten, maar ook steeds meer van gezinnen die al voor de coronacrisis de grootste moeite hadden om de eindjes aan elkaar te knopen. Waar dat voorheen nog net lukte, heeft deze crisis daar een einde aan gemaakt en is ook deze groep mensen aangewezen op liefdadigheid. 

Daarmee is er een nieuwe doelgroep bijgekomen: gezinnen die eerder nooit aanspraak op sociale voorzieningen hebben gemaakt. Spaargeld is er niet, dus acute hulp voor deze mensen is nodig, zo vertelt Porras. En dan zijn er nog de gezinnen die tijdens de vorige crisis om hulp hebben gevraagd, daarna zijn opgekrabbeld en nu opnieuw afhankelijk zijn geworden. 

Sinds het uitroepen van de noodtoestand in Spanje, heeft Naim het personeelbestand tot 36 werknemers uitgebreid. 16 mensen werken in de keuken en zorgen voor de distributie van de maaltijden. Nog eens twintig mensen voeren schoonmaakwerkzaamheden uit in de opvangcentra voor daklozen. In de afgelopen weken werden daar nog eens vijftien nieuwe werknemers aan toegevoegd.

Financiële hulp 

Om het loon van de werknemers, de boodschappen en het onderkomen van de daklozen te financieren krijgt Naim geld van het voedselgarantieprogramma van de Andalusische regioregering en de gemeente Málaga. Ook komt er geld binnen door fondsenwerving die wordt geïnitieerd door Naim. Mede door bijdragen van de Spaanse zangeres Pasión Vega en actrice Salva Reina kwam er in de afgelopen week meer dan 8 duizend euro binnen, evenals de donatie van voedselpakketten door cruiseschiponderneming Pullmantur, waarvan een schip als sinds eind maart zonder passagiers in de haven van Málaga ligt. 

In goede tijden, toen het coronavirus een nog onbekend begrip was, verzorgde Naim ook de catering en de organisatie van evenementen voor bedrijven en particulieren

Dit vind je misschien ook leuk