Slechte controle op bewegingen burgers houdt Málaga in fase 0

door admin
Slechte controle op bewegingen burgers houdt Málaga in fase 0

Fernando Simón, de Spaanse epidemioloog die dienst doet als directeur van het Centrum voor Coördinatie van Gezondheidswaarschuwingen en Noodsituaties van het ministerie van Volksgezondheid, heeft dit zaterdag gezegd en waarschuwde daarbij dat ‘als we er een wedstrijd van maken, we teruggaan naar waar we niet heen willen: dan zal er opnieuw een opleving van het virus zijn’. 

Teleurstelling

De teleurstelling was groot bij de inwoners van de provincie Málaga. Ondanks dat het aantal besmettingen en overlijdensgevallen als gevolg van het coronavirus hier het hoogst lag van de acht Andalusische provincies, deed Málaga het ten opzichte van andere autonome regio’s erg goed en had men toch verwacht maandag wel naar fase 1 te kunnen gaan. De Andalusische regering heeft vorige week aan het ministerie van Volksgezondheid gevraagd om heel Andalusië naar fase 1 te laten gaan behalve 3 gezondheidsdistricten, waarvan 2 in de provincie Granada en 1 in Málaga.  

Het landelijke ministerie heeft zaterdag aangegeven niet uitsluitend naar criteria op het vlak van de gezondheidszorg te kijken maar ook naar de werkelijke toepassing van de regels, de handhaving ervan en die waren niet volledig duidelijk in het geval van de provincies Málaga en Granada’. Wel zei Simón vrijwel zeker te zijn dat de provincies Málaga en Granada per maandag 18 mei doorgaat naar fase 1. ‘Dat wordt de komende week besproken’. Simón benadrukte nog het feit dat de regering van Andalusië de evaluaties van de eisen waaraan elke provincie kan voldoen op ‘zeer hoog niveau’ heeft uitgevoerd en dat de regio gedurende de epidemie ‘excellent werk heeft geleverd’. 

Massa’s mensen

Op sociale media gaan al de hele week beelden rond van overvolle boulevards, avenida’s en andere plaatsen waar de inwoners van Málaga het niet zo nauw lijken te nemen met de beschermingsmaatregelen en social distancing. Er zijn zoveel mensen op straat, vooral op de uren dat volwassenen mogen wandelen en sporten, dat het voor de politie praktisch onmogelijk is het in goede banen te leiden. Ook de centrale markt Atarazanas moest gedeeltelijk weer worden afgesloten omdat er teveel mensen binnen waren. De meerderheid zonder mondkapjes en zonder afstand te houden. 

Voorzichtigheid

Daarom benadrukte Simón dat voorzichtigheid en verantwoordelijkheidsgevoel het allerbelangrijkst zijn en dat er een ‘zeer hoog risico bestaat dat we een stap terug moeten zetten’. ‘We moeten alles op alles zetten om dat te voorkomen.’ Hij concludeerde tot slot dat als we ons nu teveel vrijheden permitteren dat veel meer impact op de bewegingsvrijheid en het sociaaleconomische aspect gaat hebben dan tot nu toe het geval is geweest. 

Dit vind je misschien ook leuk