Spaans ziekenhuis verbood personeel maksers te dragen wegens alarmerend effect

door admin
Spaans ziekenhuis verbood personeel maksers te dragen wegens alarmerend effect

‘De afdelingshoofden probeerden materiaal te bestellen en de directie bleef herhalen dat als we dat zouden gebruiken we patiënten en bezoekers onnodig zouden alarmeren. Ze bleven zeggen dat het niet nodig was (…) We hebben thuis materiaal gemaakt want officiële gingen kapot en ze gaven alleen beschermende brillen bij invasieve operaties’, vertelt een assistent verpleegkundige aan El País.

Ook in andere ziekenhuizen in de regio werd maar mondjesmaat het dragen van maskers toegestaan deels ook vanwege het grote tekort aan beschermend materiaal dat er tot twee weken geleden bestond, schrijft de Spaanse krant El País. Het resultaat in ziekenhuis Virgen Macarena in de Andalusische hoofdstad is dat 138 medewerkers positief zijn getest en 267 ziek thuis zitten met symptomen van het virus. Dit op een totaal van 5.044 zorgprofessionals. Hiermee is het aantal (verdachte) besmettingen onder personeel in dit ziekenhuis het hoogst. Dinsdag werd daarom de algemeen directeur Francisco Merino uit zijn functie gezet wegens ‘nalatigheid’. Dit was twee dagen nadat de Junta de Andalucía aankondigde een onderzoek uit te gaan voeren naar de bron van covid-19-besmettingen op de spoedeisende hulp van Virgen Macarena. In een aantal dagen raakten hier 23 van de 60 artsen op die afdeling besmet.

In Andalusische ziekenhuizen bestond een groot tekort aan gezichtsmaskers waardoor de besmettingsgraad onder ziekenhuispersoneel is opgelopen tot 30 procent van het totaal, 8 punten meer dan het Spaanse gemiddelde, zo blijkt uit de laatste gegevens van het Instituut voor Volksgezondheid Carlos III in MAdrid. In heel Andalusië zijn 3.622 zorgprofessionals besmet. 

De Junta heeft de afgelopen weken zes partijen met onveilige of defecte gezichtsmaskers teruggeroepen. Vorig weekend ging het om een partij die was verstrekt aan het ziekenhuis Costa del Sol in Marbella. Van de 21.300 maskers waren er toen al 8.700 van gebruikt door artsen en verpleegkundigen.

Het devies aan het personeel in het Sevillaanse ziekenhuis was: ‘Als je op twee meter afstand van de patiënt blijft, zet je niet je masker op’. Een onlogisch protocol dat volgens een afgevaardigde van de vakbond CCOO voor veel onzekerheid en angst onder het personeel heeft gezorgd.

Dit vind je misschien ook leuk