Málaga telde voor eerst minder dan 200 uur zon in maart en april

door admin
Málaga telde voor eerst minder dan 200 uur zon in maart en april

Een lager aantal zonuren is sinds 1948 niet gemeten door het observatorium op het vliegveld van deze stad. Het aantal zonuren op die plek in deze periode is zelfs nooit onder de 200 uitgekomen. De directeur van het meteorologisch centrum van Málaga noemt de situatie dan ook ‘afwijkend’ in de krant La Opinión de Málaga. In dit tijdbestek was het bovendien erg vochtig in Málaga met een totale hoeveelheid neerslag van 176 liter per vierkante meter, geregistreerd op het vliegveld. Het gemiddelde in deze periode is 62,4 l/m2.

Het hele Iberische Schiereiland heeft te maken gehad met veel minder uren zon dan normaal als gevolg van een blokkerende anticycloon in het centrum van Europa en alle storingen en fronten zijn daarlangs richting Spanje afgedreven. 

Ook de maand april in zijn geheel kreeg met 160,4 uren zon veel minder dan het gemiddelde in de periode tussen 1981 en 2010 van 244,1 uren. Volgens het Spaanse weerinstituut Aemet werden in Valencia, Murcia, het oosten van Andalusië en Melilla de meest afwijkende gegevens geregistreerd wat zonuren betreft. 

Dit vind je misschien ook leuk