Welke 4 documentaires van Spaanse bodem je moet zien

door admin
Welke 4 documentaires van Spaanse bodem je moet zien

Inmiddels zijn er tientallen films, documentaires en series over de coronacrisis gemaakt. Een aantal daarvan is afkomstig van Spaanse bodem. Madrid resiste van Hernán Zin, Renaceres van Lucas Figueroa, Memorias van Ferran Brooks en Lock Down, a short documentary van de Nederlandse Jeroen Stultiens.

Madrid resiste van Hernán Zin

Hernán Zin volgt in zijn documentaire gedurende twee maanden zes personen die allemaal op een andere manier met Covid-19 te maken krijgen. Zo zijn er de ambulancechauffeur, de IC-arts, de doodgraver en de vrouw die achtergebleven huisdieren van coronapatiënten opvangt. 

Met de documentaire geeft Zin de mensen achter de cijfers een gezicht. Hij wil hiermee de herinnering levend te houden aan deze tragedie waarin de ouderen, die Spanje hebben opgebouwd, nu op brute wijze worden weggevaagd. Tegelijkertijd ziet hij deze periode als een bezinningsmoment voordat we opnieuw beginnen in een duurzamere wereld, waar niet de grootverdieners zoals voetballers en influencers belangrijk zijn, maar zorgpersoneel, vrijwilligers en mantelzorgers.

Renaceres van Lucas Figueroa

Lucas Figueroa maakte een multidisciplinair project ter herinnering aan de lockdown: een documentaire met bijbehorende expositie. De beelden van verlaten straten in de lege stad zijn geschoten met een steadycam vanaf een segway. Figueroa is bang dat alles snel vergeten wordt en hoopt dat zijn project oproept tot retrospectie. Terwijl de doden herdacht worden, kan dit tegelijkertijd een basis zijn voor een wedergeboorte voor een samenleving waarin weer ruimte is voor poëzie en de persoonlijke, sociale en zakelijke waarden veranderen.

Memorias van Ferran Brooks

Toen de noodtoestand was uitgeroepen, realiseerde Ferran Brooks zich dat er iets groots stond te gebeuren en begon hij te filmen in Madrid, Barcelona, Paterna en Benidorm. Hij schoot vooral beelden van de mensen die tijdens de lockdown toch aan het werk moesten blijven. Wat begon als een kleinschalig project groeide uit tot een groot samenwerkingsverband met overheidsinstanties en diverse producenten. Ferran Brooks voegde zijn eigen beelden samen met beelden uit 2.000 video’s van 60 deelnemers die hun eigen opsluiting gefilmd hebben, wat resulteerde in een opmerkelijk mozaïekwerk. De documentaire is hier te zien

Lock Down, a short documentary van Jeroen Stultiens

Wat doet een filmmaker in een lockdown-situatie als hij zijn huis niet kan verlaten, maar wel toegang heeft tot sociale media en zijn editing studio? Jeroen Stultiens biedt met Lock Down een poëtische mix van vreemde beelden waarvan we ons nooit hebben kunnen voorstellen dat deze werkelijkheid zouden worden. De beelden zijn gefilmd door tal van creatieve filmers, muzikanten en burgers tijdens strikte lockdown-maatregelen wereldwijd. De beelden zijn deze volledig vanuit huis geregisseerd en bewerkt door een verveelde Nederlandse filmmaker in Spanje. Zie zijn documentaire op deze pagina.

Dit vind je misschien ook leuk