Met gezondheidsverklaring weer op bezoek in Andalusische verpleeghuizen

door admin
Met gezondheidsverklaring weer op bezoek in Andalusische verpleeghuizen

Dat is opgenomen in een decreet van het Andalusisch regioministerie van Volksgezondheid. Bewoners van alle intramurale zorginstellingen kunnen daarmee weer bezoek ontvangen, zonder dat er sprake is van een verhoogd risico op een nieuwe virusuitbraak. Binnen de instelling zelf moeten de bewoners op minimaal twee meter afstand van elkaar blijven, de handen regelmatig wassen en op plaatsen waar de sociale afstand niet kan worden gegarandeerd een mondkapje dragen. 

Alle zorginstellingen in de regio moeten een bezoekplan opstellen voor iedere volgende de-escalatiefase. Bezoek moet in ieder geval altijd vooraf worden gepland, er mag maar één bezoeker per bewoner tegelijk komen, bij voorkeur iedere keer dezelfde, en het bezoek mag maximaal een uur duren. Zowel de bewoner als de bezoeker mag op het moment van bezoek en in de twee weken daaraan voorafgaand niet in contact zijn geweest met een Covid-19-patiënt en geen last hebben of hebben gehad van symptomen. 

Vooraf plannen en goed beschermen

Bezoekers moeten bij binnenkomst direct de handen wassen en een mondkapje dragen. Instructies van het zorgpersoneel moeten altijd worden opgevolgd en er mag geen fysiek contact plaatsvinden. Het bezoek moet, als de situatie dat toelaat, zoveel mogelijk buiten plaatsvinden. Kan dit niet, dan moet er zo dicht mogelijk bij de ingang een bezoekruimte worden ingericht waar hygiënische handgel beschikbaar is en waar voldoende ventilatie mogelijk is. Na ieder bezoek moet de ruimte worden gedesinfecteerd. Als ook dat niet mogelijk is, wordt de bezoeker door het zorgpersoneel naar de bewoner begeleid. Als bezoekers zich niet houden aan de veiligheidsvoorschriften, is de instelling bevoegd om deze bezoeker te weigeren. 

Meer mobiliteit voor bewoners

Bewoners mogen onder begeleiding van een medewerker of een familielid weer een wandelingetje naar buiten maken, waarbij alle veiligheidsvoorschriften in acht moeten worden genomen zoals het dragen van een mondkapje. Bij binnenkomst moeten de handen worden gewassen en is het wenselijk dat de kleding wordt gewisseld en de bewoner wordt gewassen. Persoonlijke gegevens van alle bezoekers worden geregistreerd ten behoeve van het contactonderzoek mocht zich toch nog een besmettingsgeval voordoen binnen de zorginstelling. 

Dit vind je misschien ook leuk