Verbod op barbecue, afvalverbranding en vervoer door natuur in Andalusië

door admin
Verbod op barbecue, afvalverbranding en vervoer door natuur in Andalusië

Elk jaar zijn deze activiteiten van 1 juni tot 15 oktober verboden in Andalusië. Iets wat zeker niet nieuw is voor de Spaanse regio aangezien dit plan al sinds 1995 elke zomer van kracht is. Het Ministerie van Landbouw, Veelteelt en Duurzame Ontwikkeling herinnert de Andalusiërs nu hun bewegingsvrijheid weer groter wordt aan deze jaarlijkse maatregelen. Elk jaar worden deze activiteiten verboden in de Zuid-Spaanse regio vanwege een verhoogd risico op bosbranden.

Uitzonderingen op verbod in regio Andalusië

De regioregering heeft enkele uitzonderingen gesteld, namelijk dat barbecues bij toeristische accommodaties, restaurants en kinderkampen wel door mogen gaan zolang de organisatoren hiervoor toestemming hebben gekregen van het regiobestuur.

Ook gemotoriseerd vervoer door bossen en landweggetjes is verboden. De enige uitzondering hierop geldt voor hulpdiensten en brandweereenheden die vanzelfsprekend snel ter plaatse moeten zijn bij noodgevallen. Zolang er toestemming is voor organisatoren van ecotoeristische activiteiten mogen deze ook gebruikmaken van de bospaden. Ook pelgrimsroutes door bosrijke gebieden zijn toegestaan.

Plan Infoca

Het bestuur van de Junta de Andalucía vraagt middels het zogenaamde Plan Infoca de inwoners van Andalusië om ‘een verantwoordelijke houding’. Bij het constateren van vuur of brand dienen inwoners direct 112 te bellen. Plan Infoca werd in 1995 door de Junta de Andalucía opgezet als instrument voor de preventie van natuurbranden en voor het beschermen van de bosgebieden in de regio. Het natuurlijke erfgoed van Andalusië beslaat zo’n 4,4 miljoen hectare.

Tot 31 mei hebben hulpdiensten vanuit Plan Infoca ingegrepen bij 80 bosbrandincidenten. Inmiddels is er een oppervlakte van 197 hectare verwoest door brand waarvan 3,71 hectare bebost was. 

Dit vind je misschien ook leuk