Omstreden golfresort in beschermd deel Costa del Sol gaat mogelijk niet door

door admin
Omstreden golfresort in beschermd deel Costa del Sol gaat mogelijk niet door

Een 18-holes golfbaan inclusief luxe hotels en woningen zouden worden gebouwd vlakbij de kliffen van Maro (Nerja) op beschermd grondgebied vlakbij het stille en pittoreske plaatsje Maro. Bárbara Gutiérrez-Maturana-Larios is een van de vier aandeelhouders binnen de holding die valt onder Salsa Inmobilaria. Gisteren liet ze aan El País weten dat hun bedrijf niet in staat is het project uit te voeren.

Grootse aankondiging golfresort eerder dit jaar

Medio april kondigde Salsa Inmobilaria het project Maro Golf aan op hun website. In een video was te zien dat er een hotel aan de golfbaan gebouwd zou worden. Iets noordelijker was een luxe vijfsterrenhotel gepland en maximaal 680 woningen. In tien jaar tijd zou dit resort gebouwd moeten worden. Er was een investering van 311 miljoen euro voor nodig en het zou zo’n 1.600 banen opleveren.

Investering onmogelijk op dit moment

Gutiérrez-Maturana vertelt: “Op dit moment beschikken we niet over de capaciteit om te investeren in zo’n omvangrijk project, het is onmogelijk.” De reden hiervan is niet alleen dat het bedrijf niet beschikt over de investering van ruim 300 miljoen euro. De voornaamste reden is dat Bárbara, samen met haar zus en moeder, hebben gevraagd om het bedrijf te liquideren vanwege meningsverschillen binnen het bestuur waarin ook haar broer een rol heeft. Het proces is op dit moment in behandeling bij het Grondwettelijk Hof.

Doorgaan met investering niet verantwoord

Bárbara vertelt dat zij het treurig vindt voor wat hun bedrijf in het verleden allemaal in en rondom Málaga heeft betekend. Deze investering zou ze graag opnieuw hebben gedaan bij het golfresort, maar het aannemen van zo’n omvangrijk project terwijl er sprake is van onvoldoende solide basis in het management is onverantwoord. Haar advocaat laat weten dat Bárbara samen met haar zus en moeder driekwart van de aandelen bezit, maar dat de aandelen van broer Altuna veel meer waard zijn dankzij een donatie van zijn vader.

In 2017 werd er door de Madrileense rechtbank in het voordeel geoordeeld van broer Altuna. Vervolgens gingen de drie andere aandeelhouders in beroep bij het Grondwettelijk Hof waar nu wordt gewacht op een uitspraak.

Weerstand uit omgeving Nerja en milieuorganisaties Spanje

De gemeenteraad van Nerja heeft de aanleg van een golfresort altijd gesteund, in ieder geval zolang het project zich zou houden aan de geldende regelgeving. Omwonenden waren enorm tegen de aanleg van deze hotels en het golfresort. Er werden destijds meer dan 18.000 handtekeningen verzameld om dit project tegen te houden. Ook milieuvereniging Ecologistas en Acción uitte begin deze maand hun ongenoegen over de aanleg van het golfresort en claimde dat met de aanleg ervan een aanzienlijke schade zou worden toegebracht aan het erfgoed van Nerja en aan de lokale flora en fauna.

Dit vind je misschien ook leuk