Eenpersoons portieverpakkingen olie en azijn na corona gestegen

door admin
Eenpersoons portieverpakkingen olie en azijn na corona gestegen

Om besmetting met corona te vermijden zijn in restaurants en cafés de olie- en azijnstelletjes, peper- en zoutvaatje, flessen tomatenketchup en servethouders van tafels en bar verbannen en vervangen door kleine wegwerpverpakkingen met één portie.

Olie- en azijnstellen voor algemeen gebruik

Voor het uitbreken van het coronavirus stonden in de meeste Spaanse cafés en restaurants azijn- en olijfolieflessen van 250 of 500 milliliter op tafel, waarmee gasten zichzelf konden bedienen. Die werden dag in dag uit door iedereen gebruikt en pas vervangen of bijgevuld als ze leeg waren. Zoiets is in het nieuwe normaal, na corona, niet meer denkbaar. Alles wat door meerdere mensen aangeraakt kan worden, moet op advies van het ministerie van Volksgezondheid worden vermeden.

Flessen olijfolie vervangen door portieverpakking

De Spaanse krant Dario Sur meldt dat cafés en restaurants sindsdien zulke grote hoeveelheden portieverpakkingen bestellen, dat de producenten het bijna niet aankunnen. Voor de corona-uitbraak leverden we de portieverpakkingen vooral aan hotels, pretparken en voor de export, vertelt Antonio Pérez, directeur van olijfolieproducent Aceites Málaga. Nu is de verkoop van de gewone flessen olijfolie stil komen te liggen en worden we overspoeld met bestellingen voor portieverpakkingen. We kunnen de vraag van de restaurants en cafés bijna niet aan en moeten hen soms twee of drie weken laten wachten voor we kunnen leveren. We denken er zelfs over nieuwe machines aan te schaffen om de olijfolie in kleinere hoeveelheden te kunnen verpakken.

Kleinere verpakking, meer plastic

Encarnación Rodríguez, directeur van olijfolieproducent Aceites El Niño vindt het een vreemde ontwikkeling. We proberen juist minder plastic te gebruiken en nu zien we ons genoodzaakt ons product in verpakkingen van maar 15 of 20 milliliter te leveren, zegt ze. De vraag naar portieverpakkingen is de afgelopen periode drastisch gestegen. Portieverpakkingen besloegen vroeger maar 0,8% van de gehele productie, nu is dat al gestegen naar 8%, aldus Rodríguez.

Meeste smaakmakers in portieverpakking

Distributeurs zeggen ook verrast te zijn door de verandering in vraag. Vroeger gingen de portieverpakkingen vooral naar de hotels, nu vraagt de hele horeca erom. Het gaat overigens niet alleen om olijfolie. Ook de vraag naar per portie verpakte azijn, peper en zout is enorm gestegen.

Dit vind je misschien ook leuk